Közös kiállás az előítélet-mentes közbeszédért

Kunhalmi Ágnes Illés Zoltán parlamenti felszólalásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "egy vergődő, megkeseredett, egyébként önmagán uralkodni nem képes ember frusztrációja bukott ki".


Szél Bernadett úgy fogalmazott újságíróknak, Illés Zoltán válasza felháborítóan sértő és szexista volt, amivel sértette a parlament méltóságát. Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök reakciójának hiánya, illetve a házelnöki büntetés elmaradása azt mutatja, hogy a Fidesz nők és férfiak, illetve kormányoldal és ellenzék között is kettős mércével mér.

Frakciótársa, Ertsey Katalin hozzátette: az LMP a hasonló helyzetek megelőzése érdekében ismét arra kéri a pártokat, hogy legalább egyharmados arányban képviseltessenek nőket képviselőik között.


Kunhalmi Ágnes, az MSZP országos elnökségének tagja szerint Illés Zoltán felszólalása a "Fidesz politikai szocializációjának tünete". "Egy vergődő, megkeseredett, egyébként önmagán uralkodni nem képes ember frusztrációja bukott ki és mindaz, ami egyébként beleilleszkedik a vak komondortól induló sorba" - fogalmazott a politikus, aki szerint a mostani szankció az egész társadalomnak azt üzeni, hogy meg lehet alázni nőket.

Vadai Ágnes, a DK független országgyűlési képviselője megismételte azon véleményét, miszerint egy "tahófrakció" jött létre az Országgyűlésben. Igazi férfi sem szóval, sem tettel nem bántja a nőket - mondta, hozzátéve: ez a hozzáállás nem található meg a jelenlegi házvezetésben.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM politikusa szerint az "orbánizmus" egyik lényege, vagyis az arrogancia, az önkényesség és az erőszakosság mutatkozott meg Illés Zoltán felszólalásában.


Illés Zoltánt a parlament keddi ülésnapján Szél Bernadett LMP-s képviselő kérdezte napirend előtt arról, hogy a kormány miért nem lépett fel a korábban tervezett verespataki bányanyitás ellen. "Attól hogy ön szép, még nem következik az, hogy okos, attól hogy ön állít valamit, még nem következik az, hogy ön ért hozzá, hogy úgy vannak a dolgok" - fogalmazott az államtitkár, aki butaságnak, "baromságnak" minősítette az elmondottakat és azt tanácsolta az ellenzéki politikusnak, hogy a "miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára".

Szél Bernadett szerdán közölte, Illés Zoltán sms-ben kért bocsánatot előző napi kijelentéseiért, amit elfogad ugyan, de az ügyet nem tekinti lezártnak, mert szerinte az államtitkár büntetést érdemel mondataiért.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak.