2012. február 08. 11:33

Közös tárolási stratégia lehet a válasz a nukleáris hulladék kérdésére

"A nukleáris hulladék kezelésének problémáját a közös stratégia oldhatja meg a leghatékonyabban" - hangzott el a Fórum a Nukleáris Energia Jövőjéért keddi ülésén, ahol a mélységi tároló helyek létesítése volt a fő napirendi pont.

Herczog Edit, a Fórum elnöke szerint a sugárzó anyagok hosszú távú tárolására olyan megoldást kell kidolgozni, amely garantálja a biztonságot, a kiszámíthatóságot és környezetünk védelmét. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy számos ország a közelmúltban a nukleáris erőművek leszerelése mellett tette le a voksát, így az ezzel járó veszélyekre is fel kell készülni.

Az EU 2009 novemberében hirdette meg a közös stratégia megalkotására nyílt technológiai platformját, az itt készült munkaterv nyilvános vitája a jövő héten zárul. Az európai platformhoz 85 ország szakhatóságai és számos szervezet, egyetemek, kutatóközpontok tették hozzá a maguk javaslatait.

"A nukleáris hulladék az EU által is szorgalmazott mélységi tárolásához az országok közös stratégiájára van szükség" - figyelmeztetett Herczog. A képviselő szerint lényeges, hogy az országok egyenként is felismerjék, az erre a tevékenységre szánt pénzeket akkor költik el a leghatékonyabban, ha azok jelentős részét egy közös tárolási stratégia megalkotására fordítják, nem pedig kizárólag saját céljaik megvalósítására. "Nemcsak a gazdasági racionalitás, de a kollektív biztonság igénye is ezt diktálja" - érvelt Herczog.