Belföld | közlemény Velencei Bizottság
2013. április 12. 09:13

Közösen a köztársaságért

Az alaptörvény negyedik módosítása miatt indult átfogó európai vizsgálat keretében 2013. április 12-én hazánkban tárgyal az Európa Tanács Velencei Bizottsága. Szakértői nem csupán a magyar kormány tisztségviselőivel konzultálnak, hanem a parlamenti frakcióval egyedül rendelkező demokratikus ellenzéki párt, az MSZP képviselőivel is.

A jogállami normák és az alkotmányos alapjogok érvényesülését vizsgáló Velencei Bizottság munkája akkor zárul minden magyar állampolgár számára megnyugtató eredménnyel, ha a látogatást követő bizottsági értékelés a lehető legobjektívebb és legsokoldalúbb tájékozódáson alapul.

Ennek érdekében kezdeményeztem az önálló képviselőcsoporttal nem rendelkező Lehet Más a Politika, a Demokratikus Koalíció és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért pártok vezetőinél, hogy szakértőikkel, szakpolitikusaikkal csatlakozzanak az MSZP tárgyaló delegációjához. Az alkotmányos alapjogok maradékának megőrzése, valamint a demokratikus alapértékek, a köztársaság védelme olyan ügy, amelyben csak együttműködéssel és összefogással érhető el előrelépés.

Az MSZP álláspontja a magyar alkotmányos berendezkedés európai vizsgálódása kapcsán továbbra is világos és egyértelmű.  A szocialista párt egyrészt nem támogat semmilyen uniós szankciót, amely bármilyen forrástól vagy szavazati jogától fosztaná meg Magyarországot. Orbán Viktor unió- és demokráciaellenes politikája miatt Európa nem büntetheti hazánkat, annak valamennyi állampolgárát.

Az MSZP töretlenül elkötelezett a fékek és ellensúlyok rendszere, az erős demokrácia és jogállam újjáépítése, valamint az európai értékek képviselete iránt.

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető