mszp.hu | Belföld
2020. augusztus 25. 12:37

Közösen, egyenrangú partnerként kell fellépni az ellenzéki pártoknak

Közösen, egyenrangú partnerként kell fellépni az ellenzéki pártoknak
Közösen, egyenrangú partnerként fellépve a válságkezelésben is, eredményesebbek lehetnek az ellenzéki pártok - mondta Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes hétfőn az ATV-ben.

Közölték: fellebbeznek a Kúriához a Balatonért tartandó népszavazás ügyében, a szerencsi összellenzéki jelölt pedig marad az ellenzék jelöltje.

Az MSZP női-férfi társelnöki tisztségeire párban induló politikusok az Egyenes beszédben elmondták: kettejük kétéves együttműködése stabil, ebben az önkormányzati választás eredményessége és az előválasztás felépítése volt a céljuk. Most egyetértésben ajánlanak a korábbiakhoz képest más koncepciót, más világot az MSZP, a hazai baloldal és Magyarország számára.

Kunhalmi azt mondta, „nem számol azzal”, hogy Mesterházy Attila társelnöki pozíciót nyerne az MSZP-ben. Megemlítették, hogy férfi pályázóként már ismert Őri László óbudai önkormányzati képviselő személye is, de lehet még kihívó a női társelnöki posztra is a szeptemberi tisztújításig.

Tóth Bertalan elmondta: az ellenzéki pártelnökök két nagyon fontos ügyben konszenzusos döntést hoztak augusztusban: hogy mind a 106 választókerületben biztosan közös jelölteket indítanak a Fidesz jelöltjével szemben és legitimként fogadják el a tárgyalásos utat és az előválasztást is a jelöltek kiválasztására; és hogy közös programot alkotnak arról, „milyen Magyarországot akarunk”.

Kunhalmi azt emelte ki: a legutóbbi országgyűlési választáson a szavazók 52,6 % a Fidesz ellen szavazott, de az ellenzék nem volt egységes; most azonban „jó előre megállapodtunk egy csomó olyan kardinális kérdésben, amely kijelöli azokat a cölöpöket, ami irányába megyünk”.

Arra, hogy a járvány alatt a Fidesz támogatottsága nőtt, Tóth Bertalan azt a tanulságot említette, hogy az ellenzék megkezdett összefogása lehetőséget ad arra, hogy a válság kezelésére a továbbiakban közös javaslatokat fogalmazzanak meg a munkavállalókkal, a nyugdíjakkal, az élelmiszerárakkal kapcsolatban, mint ahogy majdnem minden ellenzéki párt javasolta például az élelmiszerek áfájának 5%-ra csökkentését.

„Meggyőződésem, hogy a közös fellépés önmagában is erőt mutat és akár eredményesebb is tud lenni, mint hogy egy-egy párt a saját javaslatait fogalmazza meg” – mondta.

„A partnereink rettentően számítanak ránk, ahogy mi is számítunk rájuk, az MSZP-nek stabil a támogatottsága” – mondta Kunhalmi, hangsúlyozva: a partnereknek egyenrangú félként kell tekintenie egymásra, az MSZP mindig is így tett.

Arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az MSZP népszavazási kérdéseit a Balaton ügyében, Tóth Bertalan pártelnök azt mondta: nem lepődtek meg, hiszen a párt már a hasonló tartalmú petíciójára is 120 ezer aláírást összegyűjtött, „van mitől félni”, hogy lesz egy sikeres népszavazás.

Az elutasítást jogi köntösbe öltöztetett politikai döntésnek nevezte. Azt mondta: fellebbeznek a Kúriához, ha pedig az is elutasítja, „akkor megnézzük az indokolást és aszerinti kérdéseket fogunk benyújtani”.

Az NVB indoklása szerint ugyanis a kérdések önkormányzati, és nem parlamenti hatáskörbe tartoznak. Tóth szerint viszont „ez teljesen szembe megy azzal, amit a Fidesz művel az önkormányzatokkal”, hiszen törvényeket alkotva vonja el folyamatosan az önkormányzatok feladatait és hatásköreit.

Bíró László, a borsodi 6. körzet jobbikos összellenzéki jelöltje ügyében, aki esetében az NVB „elkaszálta” a Jobbikot mint jelölő szervezetet, Tóth Bertalan azt mondta: ha a Kúria jóvá is hagyja ezt a döntést, attól Bíró még közös jelölt marad az október 11-i időközi országgyűlési választásra, hiszen mind a hat ellenzéki párt bejelentkezett jelölő szervezetnek, „tehát ha a Jobbik kiesik a jelölőszervezetek közül, akkor az öt párt fönntartja a jelölést”.

Megjegyezte, hogy a kúriai döntés után viszont alig pár nap marad az 500 ajánlószelvény összegyűjtésére.

Arra a kérdésre, hogy Bíró, aki korábban rasszista hangvételben posztolt a közösségi oldalán, jó jelölt-e az MSZP számára, Kunhalmi azt mondta: „hogyha nem kért volna bocsánatot, ha nem szórná a hamut a fejére, akkor bizony probléma lenne”, de „hosszú utat tettek meg ezek az urak azért, hogy egyáltalán ma közös jelöltek lehessenek. (…) Árgus szemekkel fogjuk viszont figyelni azt, hogy mit mond ezek után”.

Visszakérdezésre, hogy nem akarják-e kihasználni a lehetőséget, hogy mégse Bírót jelöljék, az MSZP választmányi elnöke azt felelte: „Az együttműködés, az számunkra fontosabb”, garanciaként pedig ott lesznek az ellenzéki pártok helyben és országosan is.