mszp.hu | Belföld
2020. május 08. 11:04

Közösen lép fel az ellenzék az önkormányzatok kisemmizése ellen is

Közösen lép fel az ellenzék az önkormányzatok kisemmizése ellen is
Összefogva az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzéki pártok az önkormányzatok kisemmizése ellen – mondta el Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Klubrádióban csütörtökön.

A kormányzat, visszaélve korlátlan felhatalmazásával, elvonja az önkormányzatok forrásait, pedig az önkormányzatok közfeladatot látnak el, ezen felül erejüket megfeszítve segítenek a járvány elleni védekezésben. Az Alkotmánybíróság 2010 óta is több olyan döntést is hozott, amely az önkormányzatok védelméről, az önkormányzati önállóságról szól, például az önkormányzati tulajdon sérthetetlenségéről. Ebben reménykedik az ellenzék most is – mondta.

„Igyekszünk megtenni mindent, (…) minden lehetőséggel élni és a figyelmet felhívni”.

Az önkormányzatok bevétele kiesik, miközben a feladataik növekednek: a kormányzat egyetlen tollvonással elvonta tőlük a gépjárműadó-bevételüket. Ezzel szemben például a bankok, amelyek nem látnak el közfeladatot, 5 éven belül vissza fogják kapni a rájuk most kivetett bankadót – hívta fel a figyelmet Tóth Bertalan.

„Megint össze kell kapaszkodnunk, meg együtt kell működnünk, nem csak nekünk, hanem az önkormányzatoknak is.”

De „van konkrét együttműködés”: a szombathelyi polgármester vezetésével a Baloldali Önkormányzati Közösség, a BÖK, a Karácsony Gergely főpolgármester által életre hívott Szabad Városok együttműködése, illetve a Botka László szegedi polgármester által létrehívott megyei jogú városok együttműködése keretében a településvezetők egyeztetnek, segítik egymást, például megosztják, ki honnan tudott, vagy hogy tudott olcsóbban szerezni maszkot vagy védőfelszerelést.

Elmondta: tavaly október 13-án azért szavaztak a választók az ellenzék jelöltekre, mert kormányzóképes programokat tettek le az asztalra. A szabad településeken pedig sok helyütt működik már szabad média, melynek felületein be lehet mutatni, mit gondol az ellenzék a válságkezelésről, hogyan működnek az ellenzéki együttműködések, az ellenzéki polgármesterek mennyire felkészülten kezelik a válsághelyzetet. „Eddig csak pozitív tapasztalatom van” – húzta alá.

„A nyilvánosság (…) az óriási nagy fegyverünk” – jelentette ki a szocialista pártelnök.

Kapcsolódó párttagok