mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | Európai Unió Pénzügy
2020. december 07. 15:19

Közösen lép fel az ellenzék Orbán vétója ellen

Közösen lép fel az ellenzék Orbán vétója ellen
Közösen lépnek fel a kormányváltó szövetség parlamenti pártjai a miniszterelnök uniós vétója ellen - jelentették be az MSZP, a Párbeszéd, a DK, a Jobbik és az LMP politikusai hétfőn, miután az Európai Uniós Konzultációs Testület ülésén meghallgatták a miniszterelnököt.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője azt mondta: ezért állítanak közös jelölteket, ezért készítenek közös programot arról, hogyan lehet egy új, jogállamiságában és becsületében helyreállított Magyarországot építeni.

Kijelentette: Orbán vétója a hétéves uniós költségvetés és a koronavírus-járvány utáni európai helyreállítási alap ellen „nem szól semmi másról, mint Orbán Viktor baráti (…) és családi körének anyagi biztonságáról, hogy semmi ne veszélyeztesse az uniós pénzek ellopását, amiben „kitűnően teljesítettek”.

Az emiatti szégyennel akarnak a demokrata ellenzéki szövetség képviselői leszámolni, megszabadítva Magyarországot a Demeter-, Deutsch-, és Szájer-féle szégyentől is.

„Mi közösen fellépünk ez ellen az aljasság ellen! Nem fogjuk hagyni azt, hogy a magyar embereket tönkretegyék, nem fogjuk hagyni azt, hogy ettől az uniós támogatástól, ami a legkonzervatívabb becslések szerint is a GDP akár 6%-át is kiteszi,” megfosszák Magyarországot – jelentette ki Szabó Timea, a Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője.

Kiemelte: Orbán a vétójával minden egyes magyar családot egymillió forinttól foszt meg, miközben devizahitelt vesz fel, amivel minden egyes magyar embert 400 ezer forinttal eladósít.

„A miniszterelnök 250 ezer forint ingyenpénzre magyar emberenként nemet mond, és 400 ezer forint adósságot ró minden magyar állampolgárra. Ez nemhogy felelőtlen viselkedés, ez hazaárulás! (…) Szégyellje magát!”  - mondta.

Azt is kijelentette: Orbán „össze-vissza beszél, hazudik a magyar embereknek”: a jogállamisági mechanizmusról szóló dokumentumban egyáltalán nem szerepel a gender-, illetve a migráció kérdése.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke és frakcióvezetője azt mondta: Orbán „meg akarja bénítani Európa működését, akkor is, hogyha ebbe a magyar emberek beledöglenek”.

„Ez az ember az elmúlt tíz évben túl sok uniós pénzt lopott, túl sokszor támadta hazugságokkal Brüsszelt, és most, amikor érzi a saját kormányának a gyengülését, akkor egész egyszerűen menekülni próbál” a felelősségre vonás és az elszámoltatás elől - jelentette ki, Orbánra utalva.

Mint mondta, a Jobbik elutasítja Orbán Európa- és magyarellenes politikáját. „Mi nem Európát akarjuk megvétózni, hanem Orbán Viktort fogjuk, legkésőbb 2022-ben” – jelentette ki.
„Vétó helyett mi európai válságkezelést követelünk!” – szögezte le Varju László, a DK képviselője.

Ismét felszólította Orbánt, hogy „álljon el a vétótól és ne tartsa maga előtt túszként Magyarországot”.

Kijelentette: Orbán gyenge ahhoz, hogy a vétójával Európának ártson, de a magyar embereknek komoly károkat tud okozni.

„A mi bőrünkre megy ez a zsarolás, aminek a végén mi, magyarok fogjuk megfizetni Orbán vétópolitikájának az árát” – mondta.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és frakcióvezető-helyettese azt emelte ki: bár Orbán a brüsszeli színtéren indított háborút, annak Magyarországon csak vesztesei lehetnek, hiszen a helyreállítási alap forrásaira az országnak is szüksége van.

Zöldpolitikusként arra hívta fel a figyelmet: az alap pénzei az európai unió gazdaságainak a zöld újjáépítésével és az éghajlatváltozás miatti feladataival is összefüggenek, így a gazdasági és szociális válság megoldásán túl ezért is szükség van azokra.

 

 

Kapcsolódó párttagok