Közösségi lépéseket sürget az EP a sajtószabadságért

Erőteljes európai fellépést sürget a médiaszabadság és a sajtó sokszínűségének biztosítására az a parlamenti jelentés, amelyet csütörtökön nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament állampolgári jogokért felelős bizottsága.  

"A parlament felszólítja a tagállamokat és az európai intézményeket, hogy haladéktalanul tegyenek lépéseket, ha bárhol a sajtószabadság megsértését tapasztalják.

Felkéri az Európai Bizottságot, hogy jogszabályban kötelezze az országokat a médiahatóságok függetlenségének garantálására. A jelentés kimondja, ezek a testületek nem kerülhetnek sem a kormány, sem a parlamenti többség, sem bármely társadalmi csoport befolyása alá" - mondta a szavazás után Göncz Kinga EP-képviselő, aki a szocialista frakció részéről volt a jelentés egyik kidolgozója.

A magyar médiatörvény körüli viták is ihlették a parlamenti jelentést, amely azt vizsgálja, hogy milyen közösségi szabályozásra van szükség a sajtószabadság biztosításához. "Nem javaslunk túlszabályozást, sőt, a jelentés kifejezetten méltatja a média önszabályozó testületeinek szerepét. Ugyanakkor a sajtószabadság elleni támadások Magyarországon és más tagállamokban is arra indították a parlamentet, hogy megfogalmazza, mely területeken tartja szükségesnek az uniós fellépést. Elsősorban a már meglévő jogszabályok, így az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv módosításával szeretnénk elérni, hogy az Európai Unióban többé ne fordulhasson elő az, ami a magyarországi médiával történik" - fejtette ki Göncz Kinga.

A jelentésben az Európai Parlament felszólítja az uniós intézményeket, köztük a Bizottságot és az Alapjogi Ügynökséget, hogy kövessék nyomon a médiaszabadság helyzetét az egyes tagállamokban, és a tapasztalataikról készítsenek éves jelentéseket. A testület sürgeti az audiovizuális irányelv módosítását annak érdekében, hogy a tagállamok biztosítsák a média szabályozó hatóságainak függetlenségét. Leszögezi: a médiatanácsok, az irányító testületek és a közmédiumok vezetőinek kiválasztására vonatkozó kötelező érvényű előírásoknak garantálniuk kell, hogy a jelölési és kiválasztási folyamatot nem befolyásolja sem a kormány, sem a parlamenti többség, sem egyetlen társadalmi csoport. Ugyancsak az irányelvre bízná a parlament az egyes médiavállalkozások piaci dominanciájának a megakadályozását. Göncz Kinga javaslatára került a jelentésbe az a kitétel, amely felszólítja a Bizottságot annak ellenőrzésére, hogy a szabályozó testületek betartják-e a szankcióik szükségességére és arányosságára vonatkozó előírásokat.

"A dokumentumban hangsúlyozzuk a közmédia függetlenségének, továbbá stabil, megfelelő finanszírozásának a fontosságát is. Javaslatomra bekerült a jelentésbe, hogy biztosítani kell a hírügynökségek függetlenségét és el kell kerülni a hírmonopóliumok létrejöttét. A jelentés felszólít arra is, hogy az állam hirdetéseken, szponzoráción keresztül ne gyakorolhasson nyomást a független sajtóra" - szögezte le Göncz Kinga.

Az állampolgári bizottságban csütörtökön elfogadott jelentésről várhatóan áprilisban szavaz az Európai Parlament plenáris ülése.