mszp.hu | Belföld
2020. október 02. 13:02

Köztársaságpárti nyilatkozat: 2022-ben visszaadjuk az idősek jogait!

Köztársaságpárti nyilatkozat: 2022-ben visszaadjuk az idősek jogait!
Közös nyilatkozatban vállalta az ellenzék azt, hogy a 2022-es kormányváltás után visszaállítja az idősektől és jó pár más társadalmi rétegtől elvett jogokat – erről beszélt Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Immár több mint két és féléve annak, hogy a Nyugdíjas Parlament, az ország legnagyobb időseket képviselő érdekvédelmi szerve egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat, amelyre a mostani kormánypártok tendenciózusan nem jönnek el. Idén, október 1-én, az Idősek Világnapján konkrét cselekvési pontokba szedve vállalta el valamennyi ellenzéki párt, hogy sikeres kormányváltás esetén rendbe teszi azon honfitársaink életét, akiket az elmúlt években létminimum alá taszított a kormány.

„Közel három évtizede ünnepeljük az ENSZ jóvoltából az Idősek Világnapját. Van egy közös akarat az ellenzéki pártok részéről. Ez a folyamat három éve elindult, amikor a Nyugdíjas Parlament minden pártot meghívott, és csak a jelenlegi kormánypártok nem vettek részt. Most sem voltak ott” – mondta el Korózs Lajos.

Elmondta, a megoldás a nyugdíjasok helyzetére 2022 után tud csak bekövetkezni, hiszen „a füle botját sem mozdítja” a jelenlegi kormány azokra a felvetésekre, amelyeket most már a civil szervezetek és az ellenzéki pártok után a nyugdíjügyekhez vagy az idős-politikához értő tudósok, szakemberek is mondanak. „Azokat, amiket megfogalmaztunk sikeres választás esetén kötelesek vagyunk megjeleníteni a kormányprogramban” – ismertette a szocialista politikus.

Az Országgyűlés Népjóléti bizottságának elnöke részletezte azokat a pontokat, amelyek kifejezetten az idősek érdekeit szolgálják. „Most úgy 30.000 forinttal magasabb lenne átlagosan minden nyugdíj, ha a vegyes indexálást figyelembe vették volna. A kormány rendszeresen alul tervezi az inflációt, következésképpen a nyugdíjasok hiteleznek a kormánynak. Az idei inflációs adatokat látva már most elment a 12. havi nyugdíj is. Az általunk mindig szorgalmazott vegyes indexálás azt jelenti, hogy a 2,8%-kal szemben 6,5%-os nyugdíjemelést kellett volna adni”.

„A méltányossági nyugdíjjal kapcsolatban az MSZP már minden parlamenti műfajban kezdeményezte, hogy ide vissza kell térni” – hangsúlyozta Korózs Lajos. „Ma már minden szakértő lemodellezte, hogy muszáj felzárkóztatni a nyugdíjakat, mert több mint duplájára nőtt az elmúlt években a nyugdíjasok szegénysége. Rengeteg ember, aki az egész életét végig dolgozta, 70.000 forint körüli vagy az alatti nyugdíjból kell, hogy megéljen” – emlékeztetett. Hozzátette, az ellenzéki pártok szerint a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét is vissza kellene állítani.

A rokkantsági nyugdíjasok jogainak helyreállításáról kérdezve elmondta, 2 éve, hogy az Alkotmánybíróság meghozta döntését: tavaly márciusig adott határidőt, hogy új jogszabályok szülessenek. „Az maga egy szégyen, hogy egy civilizált országban, ahol elsők között vezették be annak idején a rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjat, az Orbán-kormány ezt eltörölte. Ezért szükség van rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjra, és érvényt kell szerezni az Alkotmánybíróság határozatának annak érdekében, hogy kártalanítsuk azokat az embereket, akiktől jogtalanul vették el, vagy csökkentették a rokkantsági ellátást”.

Kapcsolódó párttagok