2012. április 05. 14:30

„Közvetlen elnökválasztást!”

Az, hogy a fideszes Schmitt Pál lemondott elnöki posztjáról, az emberek első jelentős győzelme a kétharmados kormánypárti többség felett – jelentette ki Winkfein Csaba, az MSZP országos elnökségének tagja április 5-i, csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus rámutatott: az államfő távozása a Schmittet jelölő Orbán Viktor egyértelmű veresége.

Az MSZP úgy véli, a Schmitt Pál körüli hosszan elhúzódó, kínos botrány rengeteget ártott Magyarországnak és a köztársasági elnöki poszt megítélésének. „A magyar nép méltóságát tiporja sárba az, aki ezek után nem igyekszik helyreállítani az államelnöki poszt tekintélyét” – fogalmazott Winkfein, rámutatva: talán még soha nem volt akkora szükség a demokratikus pártok közti megállapodásra, mint most.

„Ha Orbán Viktor ismét egymaga dönt az elnök személyéről, akkor azt a becsületromboló politikát folytatja, amely tragikomédiává silányította a magyar demokratikus berendezkedést, és nemzetközi köznevetség tárgyává tette az eddigi köztársasági elnököt – jelentette ki az MSZP elnökségi tagja. – Ezért ha Orbánnak és a Fidesznek valóban fontos Magyarország tekintélye, akkor nem pártkatonát ültetnek a Sándor Palotába, hanem egy olyan köztiszteletben álló, pártok feletti, nemzetközileg elismert és feddhetetlen személyiséget, akit nem csak a kormányzó erők támogatnak, hanem a demokratikus ellenzék is elfogad. Ehhez azonban valódi, pártok közti egyeztetésre van szükség, mert ami eddig történt, az csupán a konszenzus paródiája volt” – mondta Winkfein Csaba.

A szocialisták szerint ha Áder János, Kövér László vagy más párttag, kormánytag  kerül a köztársasági elnöki székbe, akkor a Schmitt-botrány tovább folytatódik. – Ám az országnak most nem Schmitt Pál politikai másolatára van szükség, hanem egy olyan elnökre, aki személyében és munkájában egyaránt kifejezi a nemzet egységét.”

A régi alkotmány szerint 50 parlamenti képviselő is elég volt egy köztársasági elnök jelöléséhez, ám az új alaptörvény ezt az előírást 78-ra emelte. Winkfein szerint nem véletlen ez a cinikus törvény, hisz az MSZP parlamenti képviselőcsoportja a többi demokratikus párt frakciójával együtt épp alatta marad ennek a létszámnak. „Mivel az MSZP ebben az ügyben sem áll szóba a szélsőséges Jobbikkal, a demokratikus pártoknak nem lesz önálló jelöltjük. Ám ahhoz ragaszkodunk, hogy elmondhassuk a véleményünket, s azt a kormányzó pártok figyelembe is vegyék. A Fidesz és személyesen Orbán Viktor sokat beszélt már arról, milyen fontos számára a magyar nemzet tekintélye és méltósága. Most bebizonyíthatja, hogy ez nem csak egy szólam. Egyeztessünk, tárgyaljunk és jelöljenek egy olyan független és nemzetközi hírű személyt köztársasági elnöknek, akit minden demokratikus párt elfogad. Egyszerűen nem alázhatják meg a magyar népet az egész világ előtt azzal, hogy ismét egy pártkatona költözik a Sándor Palotába.

Felszólítom a megyei fideszes országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzanak meg pártkatonát köztársasági elnöknek és támogassák legalább azt a javaslatunkat, hogy négyötöddel lehessen elnököt választani.

A rendszerváltáskor képviselt álláspontunkhoz visszatérve ma is azt javasoljuk, hogy az emberek közvetlenül választhassanak köztársasági elnököt – mondta Winkfein Csaba.

Továbbá az alaptörvény módosítását kezdeményezzük annak érdekében, hogy az államfőt ne kétharmados, hanem négyötödös többséggel válassza az  Országgyűlés, de azt is elfogadhatónak tartjuk, ha a Fidesz vállalja, hogy a jelöltjét nem kétharmaddal, hanem négyötöddel jelöli. Csak ekkor van értelme további egyeztetéseknek.

Winkfein Csaba csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy Komárom-Esztergom megyében is az elkövetkező hetekben a megyei és a helyi pártirodákban várjuk a választópolgárok javaslatait személyesen, telefonon, vagy e-mailben ([email protected]) – zárta sajtótájékoztatóját Winkfein Csaba.