mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2024. május 02. 10:02

Közvetlen férjenek hozzá az uniós forrásokhoz az önkormányzatok!

Közvetlen férjenek hozzá az uniós forrásokhoz az önkormányzatok!
Az ellenzéki városvezetések őrzik a demokrácia utolsó tartalékait, ezért mindent meg kell tenni, hogy ne gyengüljenek tovább, ne veszítsenek jogaikból és forrásaikból. Varga László, az MSZP elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján pártja javaslatairól beszélt, melyek között szerepel az uniós források közvetlen felhasználása és az önkormányzati jogkörök visszaépítése. Kiemelten fontos, hogy megérkezzenek az európai uniós források hazánkba és az önkormányzatokhoz, ehhez azonban megállapodásokra van szükség az Európai Unióval. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, barátokat, szövetségeseket kell szereznie Magyarországnak az EU-ban. „Ennek egyik élharcosa Tüttő Kata, aki a Magyar Szocialista Párt jelöltje, az MSZP-DK-Párbeszéd közös listán. Arra kérünk mindenkit, hogy támogassa ezt a listát azért, hogy Tüttő Katához hasonló, jó szakemberek kerülhessenek az Európai Parlamentbe” – mondta Varga László.

Az Orbán-kormány az elmúlt 14 év alatt szisztematikusan építette le az önkormányzatiságot. Ennek eredménye, hogy az idei évben újabb 124 önkormányzattól szednek be szolidaritási hozzájárulást, mely gyakorlatilag a városvezetések megadóztatásának egy formája. 2023-ban 724 település, idén pedig már 848 önkormányzat kénytelen befizetni ezt az adónemet. 

Egy közérdekű adatigénylés alapján kiderült az is, hogy a Pénzügyminisztérium már meg sem próbálja tagadni, hogy a szolidaritási hozzájárulást nem a nehezebb sorsú települések kapják, hanem az egyszerűen beömlik az állami költségvetésbe. „Ez tulajdonképpen egy sarc az önkormányzatok számára” – vélekedett Varga László.

Az önkormányzatiság kiüresítését a kormány az uniós elvekkel szembe menve vitte véghez, megfosztotta azokat forrásaiktól és autonómiájuktól is. Az Európai Unió fontos elve, hogy a helyben meghozható döntéseket a közösséghez legközelebb állóknak kell meghozni, éppen ezért a forrásokat is a településekhez kell csoportosítani. A Fidesz ezzel szemben radikális központosítást hajtott végre, nem csak az önkormányzatiság, hanem az egészségügy és az oktatás területén is. A közszolgáltatások megszervezése így ma már a helyi viszonyokat alig ismerő, távoli központokba került, az MSZP szerint ezen változtatni kell.

Varga László szerint a demokrácia utolsó védőbástyái az önkormányzatok, ezért olyan felelős városvezetőkre van szükség, akik a helyiek érdekeit tartják szem előtt. Fontos, hogy könnyebb legyen helyi népszavazásokat kezdeményezni és ösztönözni kell a közösségi költségvetés gyakorlatának bevezetését is. Önálló és autonóm önkormányzatok kellenek, a települési vagy járási önkormányzatokhoz kell kerülnie a legfontosabb alapellátási feladatoknak, így a közoktatásnak, az egészségügynek, a járóbeteg-ellátásnak és a szociális ellátásoknak. Hasonlóan a helyi közösségi közlekedést és hulladékgazdálkodást is helyben kell megszervezni.

A főváros tekintetében egy új Budapest-törvényre van szükség, mely tisztázza a fővárossal kapcsolatos viszonyrendszert, feladatokat, továbbá a hatásköröket és a szükséges forrásokat is rendezni kell. 

Az uniós forrásoknak közvetlenül elérhetőnek kell lennie a települések számára, ne kelljen a Fidesz-kormány közbeiktatásával elosztani a támogatásokat, ugyanis a kormány miatt esnek el a magyar emberek a nekik egyébként járó európai uniós támogatásoktól, mondta el a szocialista politikus.

Az önkormányzatoknak az oktatás területén is nagyobb mozgásteret kell biztosítani, meg kell adni a lehetőséget, hogy ismét iskolafenntartóvá váljanak a települések, különösen a klasszikus iskolavárosok.

Kiemelten fontos, hogy megérkezzenek az európai uniós források hazánkba és az önkormányzatokhoz, ehhez azonban megállapodásokra van szükség az Európai Unióval. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, barátokat, szövetségeseket kell szereznie Magyarországnak az EU-ban. „Ennek egyik élharcosa Tüttő Kata, aki a Magyar Szocialista Párt jelöltje, az MSZP-DK-Párbeszéd közös listán. Arra kérünk mindenkit, hogy támogassa ezt a listát azért, hogy Tüttő Katához hasonló, jó szakemberek kerülhessenek az Európai Parlamentbe” – zárta sajtótájékoztatóját Varga László.

Kapcsolódó párttagok