MTI/mszp.hu
2012. október 03. 08:57

Kritikák az új választási eljárási szabályokról

Több mint hét és fél órás tárgyalás után ért véget szerdán hajnali háromnegyed négykor az új választási eljárási törvényjavaslat előző hétről folytatódó parlamenti általános vitája.

Az elhúzódó vita második felében csak ellenzéki képviselők jelentkeztek normál idejű felszólalásra. Az MSZP padsoraiból Bárándy Gergely az átalakítani tervezett új választási intézményrendszer függetlenségét vonta kétségbe, míg Harangozó Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a levélben történő feliratkozás szűkre szabott határideje miatt a fogyatékkal élők sem feltétlenül járnak jobban az új választási eljárási szabályokkal. Mint mondta, az internetes hozzáféréssel nem rendelkező mozgássérülteknek a jövőben személyesen kell majd eljárniuk regisztrációjuk ügyében, ami sok esetben nehezen megoldható lehet számukra. Az ugyancsak szocialista Molnár Zsolt - több ellenzéki képviselőhöz hasonlóan - jelezte: a KDNP nem vesz részt a vitában, amit annak tud be, hogy a kereszténydemokratákat nem érdekli a választás, vagyis "egyfajta szatellit pártként" tekintenek magukra.

Lendvai Ildikó hajnali fél háromkor tett felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy mindössze öt fideszes képviselő hallgatja a három ellenzéki frakció felszólalóit, vagyis - mint mondta - létszámban felülkerekedtek a kétharmados kormánytöbbségen. Burány Sándor (MSZP) szerint a kabinet hibás gazdaságpolitikája akkora haragot vált majd ki, hogy végül valóban magas lesz a választási részvétel és a szavazók leváltják az Orbán-kormányt. Horváth András arra emlékeztetett, hogy a szocialisták korábban mindig csak parlamenti konszenzus alapján változtattak a választási eljárási szabályokon.