eszon.hu | Belföld | Kriza Ákos Miskolc
2016. május 06. 20:38

Kriza 74 feljelentéséből egy sem állt meg

Kriza 74 feljelentéséből egy sem állt meg
Öt éven keresztül vegzálták a korábbi miskolci város- és cégvezetőket, volt, hogy törvényes vád hiányában. Kártérítési perek jöhetnek.


„A törvényszék (...) az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és az eljárást megszüntette, törvényes vád hiányában ugyanis az eljárás nem folytatható le (BKv. II/2. pontja." Ez olvasható annak a végzésnek az indoklásában, amely dr. Kriza Ákos miskolci polgármester 74 feljelentésével 2011 márciusában elindult nyomozási és bírósági procedúra utolsó ügyére tett pontot. Így elmondható, hogy a korábbi miskolci szocialista városvezetés, illetve az önkormányzati cégek korábbi vezetésének tevékenységével kapcsolatban megtett feljelentések egytől egyig alaptalanok voltak. Mindez öt év eltelte, az érintettek vegzálása és rossz hírének keltése, illetve becslések szerint több 10 millió forintnyi közpénz elköltése után. A meghurcolt érintettek bocsánatkérést nem várnak, ugyanakkor többen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnának az őket ért sérelmek, az eljárásokból származó káruk miatt.

Minderről Káli Sándor, az MSZP megyei önkormányzati képviselője, Miskolc korábbi polgármestere, illetve dr. Halmai Gyula, a Miskolc Holding volt elnök-igazgatója beszélt pénteken Miskolcon.

Mint ismert, a miskolci fideszes városvezető óriási csinnadratta közepette 2011. március 9-én Budapesten, a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést 74 olyan állítólagos ügyben, amelyekben szerinte a volt miskolci városvezetés és a Miskolc Holding korábbi vezetése büntetőjogi felelősséggel tartozik. Az esetek túlnyomó többségében bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, bírósági szakba csak néhány ügy került. Ezek közül egyben sem született elmarasztaló ítélet, az utolsó néhány héttel ezelőtt zárult, a fent idézett módon.

Káli Sándor az ügyekkel kapcsolatban elmondta: mindez azt jelenti, hogy a valóság 74-0-ra kiütötte dr. Kriza Ákost, a vádaskodások egytől egyig alaptalannak bizonyultak. A szomorú az, hogy hazugsággal gerjesztett hisztéria több száz ember meghurcolásával, lejáratásával, elbocsátásával járt, akik most joggal várhatnák a fideszes városvezetés bocsánatkérését. De nem teszik, mert megítélésük szerint szándékos, politikai alapú lejáratás folyt ellenük, s akik ilyesmire képesek, azok sohasem fognak bocsánatot kérni. „A városháza megbízásából milyen szakemberek végezték a vizsgálatokat, ha ekkorát tévedtek? Ha nem tévedtek, akkor kezdettől fogva hazudtak? Mit lehet elhinni azoknak, akik már megválasztásuk első pillanatában már szándékosan elferdítik a tényeket, csakhogy besározzák elődeiket?" – kérdezte Miskolc volt polgármestere.

Dr. Halmai Gyula az elmúlt 5 esztendőben lezajlott eljárások részleteiről számolt be. Emlékeztetett: 2011 márciusában dr. Kriza Ákos azt vizionálta, hogy a várost az általuk vélelmezett 74 bűnügyben 6 milliárd forintos kár érte. Az ügyekben kiterjedt nyomozás indult, Debrecenben egy 4 fős nyomozócsoport évekig csak a miskolci polgármester feljelentéseivel foglalkozott, majd azokat alapos nyomozás után – jellemzően bűncselekmény hiányában – lezárta. Ez a már említett 74. ügyben 2013. március 6-án is így történt. A határozattal szemben viszont panaszt nyújtott be a feljelentő, amit a rendőrség után 2013. április 22-én a főügyészség is elutasított. Ezt követően dr. Kriza Ákos időt és közpénzt nem kímélve 2013. június 24-én pótmagánvádas eljárást kezdeményezett az ügyben. A Nyíregyházi Járásbíróság bő két év (!) múlva, 2015. szeptember 16-án bűncselekmény hiányában az ügyet első fokon felmentő ítélettel zárta, de a pótmagánvádló szeptember 18-án fellebbezett. A fellebbezés után a Nyíregyházi Törvényszék döntött másodfokon, s 2016. február 9-én megszüntette az eljárást.

„Öt esztendő elteltével kijelenthetjük, hogy Kriza Ákos összes feljelentése alaptalan volt, a több éves nyomozás, pereskedés értelmetlen volt, ezért a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk" – jelentette ki dr. Halmai Gyula.

A sajtótájékoztatót követően egyébként a miskolci Fidesz-frakció vezetője, Soós Attila közleményt adott ki, melyben az alaptalannak bizonyult feljelentések ügyében semmiféle konkrétumot nem hozott fel, bocsánatot nem kért, viszont lelkesen szidta a 2010 előtti városvezetést, illetve konkrétan Káli Sándort és dr. Halmai Gyulát. „Hogy még nem süllyedtek el szégyenükben, mind a ketten" – írta például velük kapcsolatban Soós, ismét bizonyságát adva legendás eleganciájának.