Belföld | Rétvári Bence közlemény alkotmány
2013. december 20. 14:02

Kudarc a Fidesznek

Rétvári Bence szerint elültek az alaptörvény körüli viták. Ám a Rákosi- vagy a Szálasi-rendszerről sem cikkeznek ma már, ez azonban nem azt jelenti, hogy bárki elfogadná azokat.

A közjogi reformok kapcsán a kormány megmérettetett és könnyűnek találtatott. A viharok nem azért csendesedtek el, mert mindenki belátta, hogy a kormány helyesen járt el, hanem azért, mert jelenleg nincs aktualitása, nincs új esemény.

A botrányos rendelkezések jó részét végül kénytelen volt visszavonni a kormány, másik részével kapcsolatban pedig még folyik a vizsgálat. A bírósági rendszer reformja esetében a kormánypárti politikusok lényegi elemként emelték ki az Országos Bírósági Hivatal elnökének egyszemélyi kinevezési jogkörét, az ügyek áthelyezhetőségét, a bírák korai nyugdíjazását. Mára ebből semmi sem maradt, csak a kudarc a Fidesznek. Az adatvédelmi ombudsman eltávolításával kapcsolatban pedig éppen a napokban javasolta az Európai Bíróság főtanácsnoka Magyarország elmarasztalását.

A közéleti témák sajátossága, hogy nem tartanak örökké. A kormánynak nem kellene büszkének lennie, hogy az alkotmányozással és a közjogi rendszer átalakításával kapcsolatos tevékenysége "csak" három évig volt botrány Európa-szerte és Magyarországon.

Bárándy Gergely,
országgyűlési képviselő,
az MSZP közjogi kabinetvezetője