mszp.hu | Belföld
2016. június 06. 10:57

Kudarc és remény

Kudarc és remény
A kudarc és a remény napja volt a vasárnap.
A reményé, mert folytatódott a tendencia: világosan látszik, hogy a társadalom többségének elege van a Fideszből, a demokratikus erők leválthatják a Fideszt a legalkalmasabb jelölt mellé állva. Ez a remény tegnap nem tudott valósággá válni, mert nem volt ilyen jelölt. Ugyanakkor látszik, hogy van esély a változásra.
 
A tegnap a kudarcé is volt. Szervezetileg hibáztunk. Hagytuk, bízva a helyi demokráciában, hogy a dunaújvárosi szervezet önállóan döntsön az indulás feltételeiről. Sajnos, ki kell mondjuk, hogy a választók szempontjából  rossz döntést hoztak, és e mögé a Magyar Szocialista Párt egységesen fel kellett álljon. A felelősséget azonban viselniük kell a dunaújvárosiak érdekében, ezért tegnap este lemondásra kértem fel a helyi szervezetünk elnökét. 
 
Azonban a tanulságok mindannyiunkra vonatkoznak. Bár ez egy mikroválasztás volt - egy kicsi önkormányzati körzet -, van önmagán túlmutató jelentősége: lokálisan is meg kell tanulni, hogy az egyéni érdekek nem írhatják felül az állampolgárok érdekeit.
 
Legalább ilyen figyelemreméltó az alacsony részvételi arány.
 
Az MSZP számára ebből az a tanulság, hogy meg kell teremtenie a társadalmi koalíciót minden szinten, az ország 106 kormányváltó pontján. A társadalommal koalícióban, a demokratikus erőkkel kooperálva, mindenütt a legjobb jelöltet kell kiválasztani, nem a helyi elitekre bízva a kiválasztás folyamatát, hanem a társadalmi akaratot tiszteletben tartva. Egyúttal felerősítve ezzel a közpolitika iránti bizalmat, és nagyobb részvételre sarkallva a választókat.
 
Ha így teszünk, akkor - ahogy Veszprémben Kész Zoltánnal, Újpesten Horváth Imrével, Salgótarjánban Fekete Zsolttal - az egész országban a demokraták győzhetnek a Fidesz felett - a társadalommal koalícióban.
 
Tóbiás József,
MSZP-elnök, frakcióvezető

 

Kapcsolódó párttagok