mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 21. 13:25

Kudarcos a kormány határvédelmi politikája

Kudarcos a kormány határvédelmi politikája
A honvédelmi fejlesztésekről, a környező országok példájáról, a határvédelemről, valamint a szabadon engedett embercsempészekről is beszélt dr. Harangozó Tamás országgyűlési képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Hazánk védelmi kiadásai elérik a GDP két százalékát, hiszen a szomszédban háború zajlik, valamint az országnak egy egyre inkább növekvő migránsválság fő útvonalán kell helyt állnia – erre való hivatkozással a pénzügyminiszter szeretné elérni, hogy ezek a kiadások ne képezzék részét a maastrichti hiánynak. 
 
Ezzel kapcsolatosan dr. Harangozó Tamás elmondta, hogy a kormány védelmi költségvetésnek hívja a jövő évi költségvetést, valamint a szavak szintjén azt hirdeti, hogy minden idők legnagyobb haderőfejlesztése zajlik. A szomszédban zajló háború miatt, a honvédelem kiemelt figyelmet kap, ugyanakkor a honvédelmi kiadásokra irányuló 2 százalékos irányelv a NATO-hoz való csatlakozáskor vállalt kötelezettség. 
 

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy Lengyelország a vállalt kötelezettségeinél is jóval magasabb összegeket költ a honvédelemre és a lengyelek távlati célja, hogy Európa legütőképesebb haderejével rendelkezzenek. Ezt jól példázza, hogy néhány éven belül Lengyelország több HIMARS-rakétával fog rendelkezni, mint az összes többi európai ország. 
 
Megfontolandó lenne egy közös európai határvédelem felállítása, hiszen ez egész Európa dolga, de ehhez együttműködésre van szükség. A tavalyi évben Bakondi György főtanácsadó bejelentette, hogy 4000 újabb határvadászt vesznek fel, azonban kiderült, hogy egy év alatt csupán nagyjából 1500 főt sikerült felvenni, miközben a rendőrség is létszámhiánnyal küzd. 
 
Dr. Harangozó Tamás elmondta, hogy az is kérdéseket vet fel, hogy a határvadászok gyorstalpaló képzésen sajátítják el például a lőfegyver használatát is, miközben jóval nagyobb esély van arra, hogy fizikai konfliktusba keveredhetnek a határ mentén, mint mondjuk egy olyan rendőr, aki erre vonatkozóan jóval komolyabb kiképzésben részesül. 
 
A határvadászok toborzásával kapcsolatosan az is problémás, hogy nincs elegendő alkalmas jelentkező, hiszen „3600-an jelentkeztek, egyszerűen majdnem a kétharmaduk alkalmatlan volt” – emlékezett a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke. 
 
A műsor végén szó volt arról is, hogy a kormány a tavalyi évben szabadon engedett nagyjából 1300 elítélt embert. Az MSZP országgyűlési képviselője a szabadon engedett embercsempészekkel kapcsolatosan elmondta, hogy egy rendőr élete kockáztatásával elfog egy ilyen embert, az ügyész vádat emel, a bíróság jogerősen elítéli, majd jön a kormány és szabadon engedi – ez elfogadhatatlan.
 

Kapcsolódó párttagok