Kühne Zrt. Mosonmagyaróvár
2013. február 25. 16:57

Kühne Zrt. - Politikai és szakmai határozatot!

A Magyar Szocialista Párt Mosonmagyaróvár és Környéke szervezete, valamint a Demokratikus Összefogással Mosonmagyaróvárért civil mozgalom sajtótájékoztatója a Kisalföld mosonmagyaróvári oldalán megjelent “Váratlan és meglepő a Rába-Volvo megállapodás” cikkre.

Az MSZP helyi szervezete, szimpatizánsai, valamint Mosonmagyaróvár további ipari fejlődéséért, a helyi munkahelyek megtartásáért, továbbá a városban dolgozó munkavállalók sorsáért aggódó szakemberek, civil szervezetek, polgárok megdöbbenéssel figyelik városunk FIDESZ-es országgyűlési képviselőjének, Dr. Nagy Istvánnak szakmai-, és politikai tehetetlenségét a város nagy múltú cégével, a Kühne Zrt. buszgyártásának, ill. értékesítésének országos érdekérvényesítésével kapcsolatban.

Értetlenül állunk azon jelenség előtt, amikor Mosonmagyaróvár polgáraiért, munkavállalóiért, munkahelyeiért személyesen is felelős országgyűlési képviselő aktív lobbi tevékenységének hiánya oda vezetett, hogy a korábban – részben pályázati - százmilliókkal fejlesztett helyi ipari nagyvállalat kiváló minőségű, specifikus buszai helyett más társaságok által gyártott termékek beszerzésére kerül sor a hazai Volán társaságok esetében. Ezen állami értékesítések hiányában a vállalat a későbbiek során nagy valószínűséggel létszámleépítésre, munkahelyek megszüntetésére kényszerül

Az MSZP javaslata a felmerült problémával kapcsolatban a következő:

Mosonmagyaróvár Város Képviselő Testülete, a nagy múltú cég, valamint város további nagyvállalatainak (virilisták) vezetőivel közösen, rendkívüli ülésen haladéktalanul vitassa meg a kialakult gazdasági válsághelyzetet. Továbbá az önkormányzat hozzon politikai és szakmai határozatot a Kühne Zrt. konkrét megmentésével, pénzügyi helyzetének stabilitásával, megerősítésével kapcsolatban.

Kiemelten fontos feladatnak tartjuk a helyi cégek által befizetett - pl. az iparűzési adóból - egy városi „Vállalati pénzügyi segélyalap” létrehozását a város cégeinek, munkahelyeinek megmentése, életben tartása érdekében. A segélyalap létrehozásával a helytelen kormányzati gazdaság-politika miatt bajba jutott cégeken tudna segíteni a város pl. hosszú távú kölcsönszerződés keretein belül.

Továbbá javasoljuk egy „Mosonmagyaróvári szakmai gazdasági lobbi-csapat” létrehozását, amely képviselhetné a választókörzetben működő cégeket országos szinten is, mivel a helyi képviselő dr. Nagy István – mint azt nyilvánosan el is ismerte – nem rendelkezik elegendő politikai, ill. szakmai lobbi-erővel országos szinten.

Továbbá javasoljuk a „Város hosszú távú gazdasági programja” ilyen irányú módosítását, mely módosítás részleteiben a munkahelyteremtés-, megtartás és foglalkoztatás, a turizmus és idegenforgalom, valamint az önkormányzat és városi cégek kapcsolatrendszerének bővítése témakörökben lehetne hangsúlyos.

A probléma megoldására viszonylag egyszerű javaslattal kívántunk élni, hogy a közeljövőben a várost és az országot irányító Fidesz országos és helyi prominenseinek ne okozzon meglepetést a saját politikai döntésük különbözősége.

 

Dr. Kovács Tamás MSZP helyi elnöke