Külföld | Európai Tanács energiaellátás
2013. május 21. 13:48

Kulcsfontosságú döntések előtt az Unió

Üdvözli Herczog Edit, hogy a Tanács soron következő ülésén nemcsak az adózási hatékonyság növelése, hanem a küszöbön álló energiaügyi döntések is napirendre kerülnek. Ahogy a képviselő fogalmazott, épp azt az 1000 milliárd eurót lehetne megspórolni az adóparadicsomok felszámolásával, amennyi beruházásra a következő években szüksége van az európai energiapiacnak.

Herczog Edit szerint itt az ideje, hogy fontos döntéseket hozzunk a vállalkozások és a lakosság egyik legnagyobb fix költségével, az energiával kapcsolatban. Az kevés, hogy tudjuk, mit kell tenni uniós szinten, hogy kevesebb nyersanyagból, nagyobb hatékonysággal állítsunk elő energiát. Az sem elegendő, ha tudjuk, hogy európai léptékben kell összekapcsolni a hálózatokat, hogy csökkenjen külső függőségünk, és javuljon a beruházási kedv. Ugyanígy nem elég tudni, hogy nagyléptékű infrastruktúra beruházásra van szükség, mert a késlekedésnek súlyos ára lesz. „Nem az a kérdés, hogy mit tudunk, hanem, hogy mit teszünk” – szögezte le Herczog. Ugyanígy a hiányosságok közé sorolja a képviselő a 3. Energiacsomag jogszabályi átültetésének késlekedését, vagy azt a tényt, hogy a gazdaságélénkítő program során az energiaiparba pumpált többmilliárd eurós csomag a tagállamok késlekedése miatt nem fejtheti ki hatását a helyi gazdaságokban.

„Sürgősen döntéseket kell hoznunk ezekben a kérdésekben, mert a késlekedésnek hatalmas ára lesz, amit az európai fogyasztók fognak megfizetni” – állítja Herczog, aki előrelépést vár a Tanács szerdai ülésén energiaügyben.