mszp.hu | Belföld
2020. június 08. 18:02

Kulcsfontosságú törvénymódosítót nyújt be az MSZP a brutális rabszolgatörvény 2.0-val kapcsolatban

Kulcsfontosságú törvénymódosítót nyújt be az MSZP a brutális rabszolgatörvény 2.0-val kapcsolatban
Öt szakszervezet is tiltakozik: leradírozná a szakszervezeti jogokat Magyarországon az új rabszolgatörvény 2.0.

Az MSZP ezért kulcsfontosságú módosítót nyújt be, és az összes jogi utat is végig járja, ha kell – erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

„A munkaviszony egy nagyon kényes történet: kiszolgáltatott a munkavállaló, hiszen a munkaadó tud élni az erőfölényével; ezért az állam felelőssége és kötelessége, hogy ezt az erőfölényt valahogy kordában tartsa, sőt ezt még az alkotmány is kezeli” – ismertette Komjáthi Imre. Elmondta a probléma az, hogy míg a 2018-as törvény után még voltak fékek és egyensúlyok (kollektív szerződés, szakszervezeti véleményeztetés, stb), most nagyot próbál lazítani a kormány azon, hogy mit tehet meg a munkáltató: gyakorlatilag bármit. Ráadásul, elég hozzá egy miniszeri rendelet, egy hivatkozás nemzetgazdasági érdekekre.

Kiemelte, az egyik legfőbb kifogás az új törvény ellen az abban meghatározott kétéves munkaidőkeret. „Nem kétéves munkaidőkeretre van szükség, ezt az Európai Unióban is, Magyarországon is eddig egy évben maximalizálták, és egy évben meg is lehet ezt szervezni” – mutatott rá Komjáthi, és arra is, hogy a szakszervezetek ebbe mostantól nem fognak tudni beleszólni, illetve a munkavállalók nem tudnak majd szabadon mozogni a munkaerőpiacon.

A túlóráról kérdezve a szocialista politikus emlékeztetett, a Magyar Szocialista Pártnak eddig is határozott álláspontja volt az, hogy nem túlórában kellene az embereknek pénzt keresniük, hanem béremelésekre van szükség, hogy nyolc órában tudják megkeresni azt a fizetést, amiből meg tudnak élni. „Nem véletlenül mentek annak idején dédapáink az utcára, ha kellett akár csendőrökkel szembe a nyolcórás munkáért!  A munkavállalónak pihenésre, regenerálódásra van szüksége; ne túlórázzon, legyen a családjával” – tette hozzá.

Az MSZP alelnöke arról is szólt, hogyan áll ki a párt a Parlamenten belül és kívül a szakszervezetek mellett, és hogyan szeretné eltéríteni a rabszolgatörvény 2.0-át, valamint a Munka Törvénykönyvének újabb erőteljes megszorító módosítását. „A parlamenten belüli eszközök például felhívják a figyelmet arra, hogy ez a probléma egyáltalán létezik, mert nagy előszeretettel éjszaka nyújtják be és szavazzák meg ezeket a törvényeket, és sokszor be sem jutnak a köztudatba! Beadjuk a módosítót, ha nem szavazzák meg, akkor annak nyoma lesz. A parlamenten kívüli eszközök közül a legfontosabb, hogy mindenben támogatjuk a szakszervezeteket. Ha például „kegyeleti megemlékezést” szeretnének tartani, akkor ennek a törvénynek a zárószavazása Nagy Imre újratemetésének napján, évfordulóján lesz” – vetítette előre.

Hozzátette, elsősorban persze nem tiltakozásokon át ideális nyomást gyakorolni a kormányra, inkább a szakszervezeteket kell annyira megerősíteni, hogy a munkahelyeken tudják mozgósítani az embereket, hogy kiálljanak egymásért. „Ehhez például olyan törvénnyel kell támogatni a szakszervezeteket, amit az MSZP javasol, hogy az adó 1%-át igénybe vehessék ők is. Sőt, mi azt mondjuk, hogy az állam tegyen mellé plusz 1%-ot, mert akkor el tudják végezni a feladatot és el tudnak jutni a munkahelyekre” – emelte ki az MSZP törekvéseit.

Kérdésre, hogy elmennek-e akár az Alkotmányíróságig, akár Strasbourgi, ha kell, Komjáthi Imre emlékeztetett, „Már a mostani rabszolgatörvénnyel kapcsolatban is az Alkotmánybírósághoz fordultunk a szakszervezetek kérésére, regisztrálták és hamarosan várjuk a döntést. Ez még az a törvény, amit rendeletbe foglaltak a járvánnyal kapcsolatban, ez a rabszolgatörvény 2.0, ezt akarják most véglegesíteni. Minden lehetőséget ki fogunk használni, hogy ezt elkerüljük”!

Kapcsolódó párttagok