mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. október 04. 09:32

A baloldal vezette be a nyugdíjprémiumot, a közös program pedig újra növelni fogja a nyugdíjak reálértékét

A baloldal vezette be a nyugdíjprémiumot, a közös program pedig újra növelni fogja a nyugdíjak reálértékét
A magyar emberek két héten belül bizalmat szavaznak annak a miniszterelnök-jelöltnek, aki képes a kiváltságos 1 % helyett az ország 99%-át összefogni a közös programért és azon belül egy szociálisan igazságos Magyarországért – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Kérdésre, hogy hogyan értékeli saját illetve pártja teljesítményét az előválasztás első fordulója után, Kunhalmi elmondta, boldog, hogy a XVIII. Kerületben közel 70 százalékkal nyert egyéniben. „Ez egy nagyon erős visszajelzés számomra a kerületi lakosoktól, hogy mindazt, amit a kerületben elvégzek munkát, mindazt, amit az országos politikában végzek évek óta, azt díjazzák, és azt, hogy ’18-ban sikerült legyőznöm a Fideszt. Most újra együtt megyünk”.

Aláhúzta, most az egyéni jelölteknek az a legfontosabb, hogy egységet teremtsenek, hidakat építsenek és kerüljék a megosztást és a megosztó politikusokat.

Az, hogy Karácsony Gergely és mögötte Márki-Zay Péter és a többi szövetséges visszalépési megállapodást köt, egy teljesen természetes, demokratikus és nemes értékrendbeli versengés része, helytelen tehát azzal érvelni, hogy a világon mindenfelé jól működő és nálunk is a rendszerváltás után bevezetett szövetségi politikai vállalkozás ne lenne működőképes – értékelte az első forduló után belengetett visszalépési terveket.

Reagálva a Karácsony Gergelyt ért DK-s bírálatokra, az MSZP társelnöke megjegyezte, „Amikor, mondjuk, Czeglédy úr azt mondja, hogy alkalmatlan Karácsony Gergely – szerintem ez már a Fidesznek se jött be. 2019-ben végig alkalmatlansággal vádolta a Fidesz és mégis megnyerte főpolgármester úr a fővárost. (…) Én nem tartom jónak az egymás lejáratását, az szétfeszíti az egységet. (…) Gyurcsány Ferenc is 2010-ben volt miniszterelnök és az MSZP elnöke és Dobrev Klára is 2010 előtt vállalt anno államigazgatási pozíciót, tehát ez egy rossz irány (…) és nem a jövőt szolgálja” – szögezte le.

Kiemelte, a közös program alapján is világos, hogy mit várnak az emberek és mik ma a közös célkitűzések, amelyeket az összefogás által alkotott új berendezkedés meg fog valósítani. „A 2010 előtti világhoz nem lehet visszamenni, már csak azért sem, mert megváltozott a világ és más dolgokra kell majd reagálni egy jövőbeli miniszterelnöknek” – hívta fel a figyelmet a leendő egységkormány kihívásaira, melyek közül az egyik legfontosabb – emelte ki az Idősek Világnapján – a fideszes kormány alatt elértéktelenedett, leszakadt nyugdíjak rendbetétele.

„Azzal lettünk volna elégedettek, ha az elmúlt több mint tíz évben nem rövidítették volna meg a nyugdíjasokat. Azt kell látni, hogy a legnagyobb vesztesei a „nemzeti együttműködés” rendszerének a nyugdíjasok, még akkor is, ha most 80 ezret, 90 ezret, hol 30 ezret, kis prémiumokat adnak nekik, ami nem épül be a nyugdíjba. Ez az egyik legnagyobb probléma: hányszor 80 ezret vettek el tőlük az elmúlt 10 évben azzal például, hogy megváltoztatták a nyugdíjszámítás módszerét, ami 2010 előtt volt. Minden nyugdíjas tudja, hogy mi az a svájci indexálás”!

A szocialista politikus hozzátette, még a nyugdíjprémiumot is a 2010 előtti, baloldali kormányok vezették be és az is kérdés, hogy Orbán a 13. havi nyugdíj visszavezetését miért nem adta oda az elmúlt 10 évben. „Látszik, hogy most fél attól, hogy el fogja veszíteni a választást” – hívta fel a figyelmet. Nem tudja szétbombázni az ellenzéket; az „oszd meg és uralkodj” politikáját végre felszámolta az ellenzék” – jelentette be.

„Valódi nyugdíjemelésre van szükség: ez egy nagyon nehéz dolog, és ezzel nyilván van dolgunk. Azzal sose tudsz versenyezni, ha egy kormány [a választás előtt] ráönt az emberekre egy csomó pénzt, azt tudod mondani, hogy a 13. havi nyugdíjat az új kormány tartani fogja, 100.000 forintnál nem lehet senkinek kevesebb a nyugdíja, a 28.500 forintos minimál nyugdíjat minimum háromszorozni kellene, és a svájci indexálást, ami mindenkinek megemeli a nyugdíját, azt vissza fogjuk hozni” – ígérte.

Végezetül leszögezte, a nyugdíjas társadalom ügye nemcsak a nyugdíjasoké, hanem össztársadalmi ügy, ami mindenkinek a problémája. „A Fidesz az elmúlt tíz évben, akikkel kibabrált az egészségügyön és az oktatáson túl, az a nyugdíjas társadalom volt”.

Kapcsolódó párttagok