mszp.hu | Belföld | Civilek Turizmus
2021. január 13. 09:11

Kunhalmi: a civilek és a politika összefogásával lehet eredményt elérni

Kunhalmi: a civilek és a politika összefogásával lehet eredményt elérni
A civilek és a politika „okos összefogásával igenis lehet eredményt elérni” – mondta Kunhalmi Ágnes, miután a Fejér Megyei Kormányhivatal és a Fejér Megyei Főügyészség is megállapította: törvénytelenül játszotta át Gárdony fideszes polgármestere a helyi szabadstrand egy részét egy vállalkozásnak.

Az ügylet ellen a helyi civilek, a helyi ellenzék és az MSZP közösen lépett fel.

Az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában kedden arra kért mindenkit: ha hasonlót észlelnek, jelezzék pártjának, hogy felléphessenek „a szabadstrandokért, a szabad partszakaszokért, a Fidesz harácsolása ellen.”

„A nyilvánosság ereje (…) most még megvan az országban” – indokolta.

Sikernek nevezte tartja a Kormányhivatal és a Főügyészség megállapítását, de leszögezte: a siker nem egyedül az övé. „Ebben nagyon sok embernek a munkája benne van”.

Elmondta: a helyi civilek 2016 óta keményen tiltakoznak a fideszes polgármester és a fideszes képviselő-testület terve ellen, hogy a szabadstrand egy részét messze áron alul átjátsszák egy beruházónak.

Az önkormányzat csak 8,4 millió forintot, vagyis havonta 11 700 forint földhasználati díjat kért volna egy 550 négyzetméteres telek 60 évi használatáért, ahol a beruházó építkezni szeretett volna.

Itt a műsorvezető közbevetette: „Ennyiért biciklit nem lehet bérelni, nemhogy tóparti területet a szabadstrand közepén”.

De nemcsak ez volt a gond: 60 évre adták volna bérbe a területet, holott törvény szerint csak 15 évre van erre mód. „Lényegében minden hibát elkövettek, ami elkövethető” – mondta a társelnök.

A helyiek tiltakozása egy nyári nagy tüntetést követően „összeért” az MSZP szabad vizekért és szabadstrandokért indított kezdeményezésével. A helyiekkel együtt aláírásgyűjtésbe kezdtek – amit a járvány miatt fel kellett függeszteni -, helyi népszavazási kezdeményezéssel éltek, Kunhalmi pedig országgyűlési képviselőként eljárást indított az ügyészségnél, az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ), a kormányhivatalnál és a rendőrségnél.

A rendőrség nyomoz, a megyei kormányhivatal és a főügyészség törvénytelennek minősítette a gárdonyi képviselő-testület eljárását. Az ügy a székesfehérvári törvényszéken folytatódik, a civilek és a politikusok pedig a járvány végét várják, hogy folytathassák az aláírásgyűjtést.

Kunhalmi elmondta: a 4 szervezet közül, ahová fordult, egyedül az ÁSZ utasította el, Domokos László elnök „tulajdonképpen azt mondta, hogy nem kíván ezzel az üggyel foglalkozni”.

„Szerinte az állami vagyont, az önkormányzati vagyont el lehet herdálni” – vonta le Kunhalmi a következtetést.

Kiemelte: a nemzeti vagyonról szóló törvényben „világosan benne van”, hogy az önkormányzati vagyon a nemzeti vagyon része, így arra az ÁSZ felügyelete kiterjed.

Kunhalmi a beszélgetésben távkapcsolaton keresztül vett részt. Mint mondta, önkéntes karanténban van, amíg Covid-gyanús ismerőse teszteredménye ki nem derül.

 

Kapcsolódó párttagok