mszp.hu | Belföld
2020. március 14. 18:40

Kunhalmi: „A politika van az emberekért, és nem fordítva!”

Kunhalmi: „A politika van az emberekért, és nem fordítva!”
Négy konkrét, azonnali oktatási és gazdasági javaslatot jelent be az MSZP a kritikus helyzetben – erről tartott sajtótájékoztatót szombat délelőtt Budapesten Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa.

„Nagyot fordult a miniszterelnök tegnaphoz képest, amikor még megfenyegette a pedagógusokat és a diákokat azzal, hogy ha kierőszakolják az iskolák bezárását, akkor előbbieket fizetés nélküli szabadságra fogják küldeni, utóbbiak pedig évismétlésre kényszerülnek majd.

Estére már társadalmi nyomásra elismerte azt, hogy a makacssága rossz útra terelte volna a koronavírus-helyzet kezelését hazánkban” – reagált Kunhalmi Ágnes Orbán Viktor péntek esti bejelentéseire, többek közt az oktatási intézmények ideiglenes bezárásáról. Hozzátette, „A politika van az emberekért, és nem fordítva”.

„Hat újabb beteget regisztráltak ma reggelre, mindannyian magyarok” – jelentette be. „Meg kell fékeznünk a vírus további terjedését. (…) Ehhez minden polgártársunktól, az államapparátustól, és minden magyar embertől teljes fegyelmezettségre és teljes körű szolidaritásra van szükség” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus. Elmondta, az MSZP négy azonnali javaslatot tesz a helyzet orvoslására.

A köznevelés intézményei tekintetében két részpontból álló javaslatot tett az MSZP. „Amint azt a miniszterelnök bejelentette, az iskolákban a digitális tanmenetre kell alapozni az oktatást: itt az átállást előre kell hozni és figyelmükbe ajánlanám az Educatio Kht és az Oktatáskutató Intézet 2010 előtti tananyagait. Azt leporolva segítségül tudnak lenni az oktatási kormányzat számára is” – mondta Kunhalmi.

Kiemelte, Horvátországban a közszolgálati televízió biztosítja majd az oktatást a járvány alatt, és javaslatot tett arra, hogy ezt Magyarországon is vezessék be. „90 milliárdból működik a közszolgálatinak nevezett állami TV, végre valami haszna is lenne”.

Kérte, jövő hét elejére rendezzék az óvodabezárások jogi hátterét – hiszen a kormány magához vonta ennek jogát a fenntartó önkormányzatoktól –, miközben  rendezik a óvópedagógusok bérét is.

Az MSZP második javaslata alapvetően a szociális területet érinti. Felszólította a kormányt, rendelkezzen mihamarabb az étkeztetésről az iskolabezárások alatt, hiszen ebben a helyzetben rengeteg magyarországi gyerek nem jut ételhez egész nap. Hangsúlyozta, az önkormányzatok szociális lehetőségeit, eszközforrásait is meg kell erősítenie a kormánynak, védőfelszerelést kell biztosítania számukra, valamint tisztázni kell az önkormányzati ellátás jogi kritériumait, vonatkozási területeit.

Kunhalmi Ágnes külön kiemelte az érettségizők helyzetét. „Az érettségik tekintetében rendelkezzék a kormány, hogy május 4-től, idén csak az írásbeli érettségi valósuljon meg. Az összes hallgatót azonnal tájékoztatni kell az érettségi új rendjéről, a mihamarabb kialakítandó protokollról”.

A negyedik pont a gazdaság területét érinti. „Rendezze a kormány az otthonmaradó szülők és a kis- és középvállalkozások helyzetét. Itt elsősorban a bérnek megfelelő keresetpótló támogatást kell bevezetni”. Elmondta, az elkülönített 450 milliárdos költségvetési tartalékból, a százmilliárdos közszolgálati TV költségeinek felezéséből és a propaganda minisztérium 150 milliárdos költségvetését felhasználva, több mint 650 milliárd forintot lenne képes a kibontakozó félben levő válság kezelésére fordítani az állam.

Bejelentette, hétfőn a várható, elhúzódó válságra komplex, mindenre kiterjedő javaslatcsomagot tesz az MSZP pártelnöke, egyúttal felszólította a kormányt, hogy végre biztosítsa a tesztek lehetőségét bárkinek, aki betegnek érzi magát.

 

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok