mszp.hu | Belföld
2023. június 06. 14:31

Kunhalmi Ágnes: A bér szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy jó oktatási rendszer legyen

Kunhalmi Ágnes: A bér szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy jó oktatási rendszer legyen
„A pedagógusok bérét, egy nemzeti hatáskörbe tartozó területet, a nemzeti költségvetésből kellene megemelni. Semmi köze a béremelésnek Brüsszelhez” – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában.

A pedagógusok béremelését itthon, hazai forrásból kellene a kormánynak megoldania. Ha a kormány a pedagógusok béremelését Brüsszeltől várja, legközelebb a Nemzeti alaptantervet is ott fogják megíratni? – tette fel a kérdést Kunhalmi Ágnes.

Ebben országban utoljára Medgyessy Péter miniszterelnök MSZP-s kormánya alatt haladta meg a pedagógusok bére a diplomás átlagbér 80 százalékát – emlékeztetett Kunhalmi Ágnes.

A költségvetés számára ez egy komoly tétel, de nagyon sok mindenre van pénz ebben az országban. Prioritás és politikai akarat kérdése az, hogy mire költik a költségvetést.

A bér szükséges, de nem elégséges feltétel ahhoz, hogy jó oktatási rendszer legyen. A legnagyobb baj, hogy a pedagógusok jelentős része már a diploma megszerzése után, az első 5 évben elhagyja ezt a pályát, sőt olyanok is vannak, akik a diploma megszerzése után el sem kezdenek ezen a pályán dolgozni.

„Mert mindig jobb egy ALDI-ba elmenni üzletvezetőnek vagy éppen egy multinacionális céghez titkárnőnek vagy valakinek az asszisztensének lenni, mint a tanterembe bemenni és ott iszonyat felelősséggel, nagyon nagy terhek és egyre nehezebb feltételek mellett dolgozni” – érvelt az MSZP társelnöke.

Jó oktatás csak akkor lesz, ha megfelelő béreket kaphatnak a pedagógusok és biztosítják számukra a tanítás szabadságát.

Az MSZP újabb öt polgármestert mutatott be, akiket a párt támogat majd a 2024-es választásokon.

Az MSZP azt gondolja, hogy mindenképpen tárgyalnia kell az ellenzéki pártoknak egymással, mert egy az egy ellen kell indulni a Fidesz jelöltjei ellen. Az MSZP már január végén elküldte a többi ellenzéki párt számára a meghívót az egyeztetésre. Kezdetben a DK és az LMP nem vett részt, de a legutóbbi beszélgetésen már ott voltak.

A Jobbik viszont mindenből kezd kiszállni, ők azt mondják, hogy egy teljesen új politikát szeretnének.

Az MSZP szerint helyben kell kiválasztani azt, hogy ki a legalkalmasabb a Fidesz jelöltjével szemben, így lehet esély arra, hogy a 2019-ben elnyert ellenzéki mandátumokat megőrizzük és növeljük a számukat. Nincs olyan szavazó ma, aki ne értene egyet azzal, hogy az ellenzéki pártoknak beszélnie kell egymással. 

A Fidesz 2024-ben nem véletlenül tartja egy napon az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, mert ki akarja söpörni a demokrata városvezetőket.

Kapcsolódó párttagok