mszp.hu | Belföld
2023. május 23. 15:36

Kunhalmi Ágnes: A kormány jogszabályokat alkot, hogy megfenyítse a pedagógusokat

Kunhalmi Ágnes: A kormány jogszabályokat alkot, hogy megfenyítse a pedagógusokat
Az Orbán-kormánynak nem fontos az oktatás ügye, Orbán Viktor célja, hogy a pap, a főispán és a pedagógus kiszolgálják a NER rendszerét. Generálisan van probléma a státusztörvénnyel, de meg kell adni az esélyt, hogy Pintér Sándor szemébe mondhassuk, hogy a státusztörvényre nincs szükség, a pedagógusok béremelését a költségvetésből kell finanszírozni, ezért az MSZP részt vesz a belügyminiszter által összehívott egyeztetésen – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, a Spirit Aktuál keddi adásában.

2010 óta az Orbán-kormány folyamatosan építi le a demokráciát, és kialakít egy autoriter rendszert, ennek része, hogy elveszik a magyar emberek jogát, hogy a saját ügyeikben jogorvoslattal élhessenek. Ez pedig jelentősen növeli a kiszolgáltatottságot. Ez történt a pedagógusokkal is, emiatt volt szükség arra, hogy az MSZP segítséget nyújtson a pedagógus szakszervezeteknek, az 50 aláírás összegyűjtésével, mely ahhoz kellett, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő kirúgott pedagógusok Alkotmánybírósághoz fordulhassanak.

A polgári engedetlenség minden nyugati demokráciában egy bevett eszköz, maga Orbán Viktor is alkalmazta annak idején, például mikor kordont bontott. Most viszont már nem tűri el a hatalom, a kormány jogszabályokat alkot annak érdekében, hogy megfenyítse a pedagógusokat, visszaszorítsa a polgári engedetlenség alkalmazását – mondta Kunhalmi Ágnes.

A műsorban szóba került, hogy Orbán Viktor 10 évvel ezelőtt ígérte meg, hogy a mindenkori minimálbérhez igazítják a pedagógusok bérét, de ezt egy év után eltörölték, amit a pedagógusok évekig szótlanul tűrtek. Most, hogy felemelik a hangjukat, kirúgják őket.

Az MSZP társelnöke szerint az Orbán-kormánynak nem fontos az oktatás ügye, nem ösztönzik a pedagógusokat, sem a diákokat. Nem céljuk, hogy mindenki előreléphessen, nem céljuk, hogy mindenki lehetőséget kapjon, nem céljuk, hogy magasabb kvalitású munkaerő jöjjön létre. „A Fidesz egy hatalmi, politikai államot épít, ahol az oktatásban csak hatalmi szempontokat képvisel a kormány. Orbán Viktor célja, hogy a pap, a főispán és a tanár építse, szolgálja a NER rendszerét. Emiatt nincsen önálló oktatási minisztérium, oktatási politikusok nem vesznek részt a kormányülésen.”

Orbán Viktort nem érdekli, hogy hány funkcionális analfabéta van Magyarországon, hányan esnek ki idő előtt az iskolából mindenféle végzettség nélkül, hányan hagyják el a pedagógusi pályát. A státusztörvény ennek a folyamatnak a része, mert úgy gondolják, hogy azok hagyják is el a pályát, akik a NER rendszerével nem értenek egyet – fogalmazott Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP részt vesz a Pintér Sándor belügyminiszter által összehívott egyeztetésen, de Kunhalmi Ágnes szerint nagy valószínűséggel ez egy látszat tárgyalás lesz. „Mindenesetre az nem kritizálhat, aki nem vesz részt a vitán, ezért döntött úgy a párt, hogy részt kell venni az egyeztetésen. Pintér Sándor tudtára kell adni, hogy a státusztörvény alapjaiban véve rossz, és nincs rá szükség, meg kell hagyni a pedagógusoknak a közalkalmazotti jogviszonyt, mint egyfajta védőhálót. A közalkalmazotti jogviszony mellett is lehet nekik bért emelni, az oktatás minőségét javítani.

„Huzavonába nem megyünk bele Pintérrel, nincs olyan, hogy kihúzza a tanárok lehallgatását, de a végtelenségig túlóráztatjuk őket, ebbe nem szabad belemenni”.

Kapcsolódó párttagok