mszp.hu | Belföld
2023. január 17. 16:32

Kunhalmi Ágnes: A kormány találjon megoldást az Erasmussal kapcsolatos uniós elvárások teljesítésére

A kormány december 15 óta képtelen megoldást találni az Erasmus+ és a Horizont pályázattal kapcsolatos uniós elvárások teljesítésére.

Látszlólag nagyszerű vállalásnak tűnik, hogy a 2023-as programok esetében a kormány finanszírozza a diákok ösztöndíját, ez azonban nem jelent valódi megoldást - hívja fel a figyelmet Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.

Az Erasmus+ esetében ugyanis nem az ösztöndíj a központi kérdés, hanem az, hogy a külföldi partner elfogadja-e az alapítványi egyetemekkel való diákcserét, együttműködést, mely egyébként az érintett intézmények közötti, évente megújítandó szerződést igényel. Olyan egyetemekkel azonban nem kötnek majd szerződést, amelyeket az Unió kizár az Erasmus+ programból. Hasonló kérdés, hogy azok a magyar kutatók, akiknek munkáját eddig a Horizont programokból finanszírozták, folytathatják-e megkezdett kutatásaikat.

A kormánytól nem látszatintézkedéseket, jól hangzó ígéreteket várunk, hanem olyan megegyezést, amely biztosítja a két program folytatását - írja Facebook posztjában Kunhalmi Ágnes.

A megállapodás alapvető feltétele az lenne, hogy a fideszes politikusok mondjanak le kuratóriumi elnöki tisztségükről, a parlament pedig alkosson olyan törvényt, amely az egyetemi kuratóriumi tagságot összeférhetetlennek nyilvánítja bármilyen politikai tisztség betöltésével.

Ha nem tudja a felsőoktatási kormányzat ezt a helyzetet megoldani, akkor a magyar hallgatók tízezrei esnek el nemzetközi kapcsolatépítéstől és új tudás megszerzésétől, amely összességében Magyarország további lemaradásához vezet.