mszp.hu | Belföld
2022. október 03. 13:09

Kunhalmi Ágnes: a RezsiSTOP a nyugdíjasokat is megvédi

Novemberben 8-10 százalékos nyugdíjkorrekciót, januártól pedig a tervezett 5,2 százalék helyett 15,6 százalékos nyugdíjemelést kezdeményez az MSZP. Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke az idősek világnapján tartott sajtótájékoztatóján azt is kijelentette: a lakossági energia áfáját 5 százalékra kell csökkenteni.

A nyugdíjas társadalom már karácsony előtt „orra fog bukni”, ha a Fidesz-kormány nem segít azonnal – ezzel kezdte szombati online sajtótájékoztatóját Kunhalmi Ágnes, majd emlékeztetett arra, hogy egymillió nyugdíjas él 140 ezer forintnál kevesebb összegből. Ebből kellene kigazdálkodniuk a 40-60 százalékos bolti áremelkedéseket, a 20 százalék fölötti gyógyszerár-emelkedéseket és a megemelkedett rezsit is. A politikus mindezt azzal folytatta: van megoldás.

A pártok közül egyedül az MSZP-nek van olyan komplex, válságálló javaslata, amely az egész társadalomnak segíthet. Kunhalmi szerint az általuk kezdeményezett RezsiSTOP – amely az mszp.hu/rezsistop weboldalon olvasható – azonnali, „már másnap” érezhető energiaár-csökkenést eredményezne. Az MSZP által javasolt program az önkormányzatok, a kis- és középvállalkozások mellett a nyugdíjasoknak is nagyon komoly segítséget jelenthet.

Első ilyen, a nyugdíjasokat védő javaslatuk, hogy a novemberben esedékes 1,8 százalékos „nevetséges” mértékű nyugdíjkorrekció 8-10 százalékos legyen. Az MSZP társelnöke emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjas infláció már most 16 százalék, „és lassan afölé fog kúszni”.

Az MSZP második kezdeményezése, hogy a 2023 januárjában esedékes nyugdíjemelés ne 5,2 százalék legyen, ahogy azt a Fidesz-kormány javasolja, hanem minimum 15,6 százalék, tekintettel az árrobbanásra és a pénz romlására.

A Kunhalmi Ágnes által ismertetett RezsiSTOP harmadik eleme, hogy a lakossági energia áfája a jelenlegi 27 százalékról csökkenjen 5 százalékra. Mint mondta, ez az áram, a gáz, a PB-gáz, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz esetében azonnal egyötödével csökkentené az árakat. Ráadásul ez a pénz garantáltan az emberek zsebében maradna, nem „nyelnék le” a kereskedők, és nem is hajthatnák be máshol, mivel hatósági áras termékekről van szó.

Az MSZP társelnöke szerint a RezsiSTOP-nak megvan a fedezete, mivel a költségvetésben vannak kiaknázatlan tartalékok. Az uniós forrásokhoz például „már hozzá kellett volna jutnunk”, és „nem normális”, hogy az emberek 15 százalékos adót fizetnek, miközben a tőkejövedelem, a nagytőke ennél alacsonyabb kulccsal adózik. Hozzátette: az oligarchákat is be kell vonni a különadóztatásba, „nem fair, hogy mások fizetnek, míg ők nem fizetnek. Fizessenek a gazdagok és fizessenek az oligarchák!” – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, aki szerint „sok százmilliárdot ereszt ki a költségvetésből a kormány, amelyből most a nyugdíjas társadalmat kellene megsegíteni, hogy ne szembesüljünk emberi tragédiák sokaságával.”

MSZP