mszp.hu | Belföld
2023. január 31. 17:29

Kunhalmi Ágnes: a tanárok és diákok követeléseinek teljes figyelmen kívül hagyása nem tarthat örökké a kormány részéről

Kunhalmi Ágnes: a tanárok és diákok követeléseinek teljes figyelmen kívül hagyása nem tarthat örökké a kormány részéről
Ma egy éve kezdtek figyelmeztető sztrájkba a tanárok. A kormány azóta sem foglalkozik követeléseikkel, abból semmit nem teljesítettek.

A mai napra hirdette meg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szolidaritás napját, ugyanis pontosan egy éve már annak, hogy lezajlott a pedagógusok első figyelmeztető sztrájkja - írja Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Facebookon.

Ennek alkalmából a szocialista politikus ellátogatott a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumhoz, ahol egy szál rózsát helyezett el a tiltakozók táblái és molinói elé. Kunhalmi Ágnes is ebbe a gimnáziumba járt, 15 évesen Kiskunmajsáról Budapestre érkezve egy befogadó közösséget talált itt, fantasztikus tanárokkal.

Ezután egyéni választókörzetében, a Karinthy Frigyes Gimnáziumhoz ment, ami az elmúlt időszakban az ellenállás egyik szimbólumává vált. Innen több tanárt is elbocsátottak, azért mert kiálltak a tanárok, és a diákok jogaiért.

Tanárai és diákjai példamutató kiállással védték és védik a szabad oktatás eszméjét. Minden fenyegetés és politikai retorzió ellenére kitartanak. Büszke vagyok arra, hogy a XVIII. kerület ad otthont ennek a kiváló intézménynek - véli Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP politikusa szerint Orbán Viktoréknak szembe kell néznie azzal, amit az elmúlt években a kormány művelt az oktatással. Ha ez nem történik meg, nem lesz, aki tanítson, és Magyarország jövője teljes bizonytalanságba süllyed.

A MSZP szerint a modern, korszerű oktatás megteremtése érdekében – a béremelésen túl – szükséges a jelenlegi NAT hatályon kívül helyezése, a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentése, nagyobb szakmai önállóságuk biztosítása. Azonnal csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok terheit, valamint új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális tudás között.

Kapcsolódó párttagok