mszp.hu | Belföld
2024. június 05. 21:12

Kunhalmi Ágnes: Aki Orbánt akarja leváltani, annak az MSZP-DK-Párbeszéd szövetségre kell szavazni

Kunhalmi Ágnes: Aki Orbánt akarja leváltani, annak az MSZP-DK-Párbeszéd szövetségre kell szavazni
Mindenkinek, aki Orbán Viktort és rendszerét le akarja váltani, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetségre kell szavazni, hiszen ezek a pártok hosszú ideje kitartóan, tisztességgel és becsülettel küzdenek a kormány ellen - mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a hárompárti szövetség országjárásának veszprémi állomásán. A szocialista országgyűlési képviselő szerint június 9-én, vasárnap hatalmas a választások tétje, meg kell erősíteni az Európai Uniót, és emberközeli, baloldali, szociáldemokrata képviselőket, polgármestereket kell választani a magyar településeken. A kampányrendezvényen felszólalt Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, a hárompárti szövetség EP-listavezetője, Barabás Richárd, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség EP-listavezetője, valamint Hartmann Ferenc, az ellenzéki koalíció veszprémi polgármester-jelöltje is. Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta: a fideszes helytartók csak a hatalmasokat szolgálják ki, a szociáldemokrata, baloldali politika ennek épp az ellenkezőjét képviseli.

Baloldaliság nélkül nincs jó társadalom, nincs jólét és nincs élhető ország. Emiatt szükség van az olyan komplex gondolkodású, tapasztalt, tisztességes és baloldali politikusokra, mint Hartmann Ferenc Veszprémben. Neki nem csak egy ügy fontos, hanem minden, ami a helyiek életét érinti, befolyásolja. Az elmúlt években Veszprém „kirakat-várossá” vált, valójában nem ad otthont az itt élőknek. Az MSZP-DK-Párbeszéd közösséget, otthont kíván az embereknek nyújtani. A közös lista közös hazáról is szól, olyan településekről és polgármesterekről, képviselőkről, akik törődnek az emberek jólétével. A fideszes helytartók ezzel szemben csak a hatalmasokat szolgálják ki, a szociáldemokrata, baloldali politika ennek épp az ellenkezőjét képviseli. Veszprémben Hartmann Ferencre nem csak a baloldaliaknak érdemes szavazni, hanem mindenkinek, akinek elege van Orbán Viktor rendszeréből. Nem szabad tehát „szerencselovagokra” bízni az ország jövőjét, sem a települések tekintetében, sem pedig uniós szinten. Olyanoknak kell bizalmat szavazni, akik a legnehezebb időkben is harcoltak a Fidesz ellen. 

Az MSZP társelnöke kiemelte, Magyar Péter jelenleg úgy kéri ellenzéki szavazatok sokaságát, hogy kijelentette, nem hajlandó összefogni 2 év múlva az országgyűlési választásokon A jelenlegi választójogi rendszerben azonban kizárólag együttműködéssel, egy az egy ellen lehet csak nyerni, ebben pedig nincs lehetőség hibázásra. Minden választással közelebb kerülhet a kormányváltás, így június 9-én csak olyanokra szabad szavazni, akik biztosan Orbán Viktort akarják leváltani, Veszprémben Hartmann Ferencre, az Európai Parlamentben pedig az MSZP-DK-Párbeszéd lista képviselőjelöltjeire.

Kunhalmi Ágnes visszautasította Magyar Péter fiatalon tett kijelentéseit, melyben kötelet ajánlott Medgyessy Péternek. Ez elvi kérdés, a mostani ellenzék sosem mondott ilyet még a kegyelmi botrány gyomorforgató részleteit hallva sem, zárt ajtók mögött sem. Aki ilyet mond, az nem vezetheti az országot soha, szögezte le. Hozzátette, nem szabad hagyni tehát, hogy a „Fidesz 1” vagy a „Fidesz 2” vezesse az országot. A szociáldemokrata-zöldek otthont kínál mindenkinek, a kormányt akarják leváltani, tisztességgel és becsülettel küzdenek ezért, ennek pedig meg is lesz az eredménye.

A kormány háborús pszichózisa  a magyar társadalom egészére nézve rendkívül káros. Orbán Viktor pedig nem csak gyűlöletet kelt, hanem hazudik is amikor azt állítja, belekényszerítették hazánkat a két világháborúba. Ez nem igaz, az akkori jobboldal ugyanis önként és szuverén módon döntött így. A történelmet nem lehet tehát meghamisítani. A kormányfő pedig hazudik akkor is, amikor azt állítja, Magyarország kimarad a háborúból, ugyanis Várpalotán olyan fegyvereket gyártanak, melyek közvetett módon, de Ukrajnában használják majd. Kunhalmi Ágnes szerint ezzel szemben valóban ki kellene maradni a háborúból, és nem szabad teret engedni Orbán Viktor határrevizionista politikájának sem. Fontos megérteni, hogy amikor a miniszterelnök háborúpártisággal vádolja a demokratikus ellenzéket, akkor igazából arról beszél, amit ő szeretne. 

Az Európai Unió tekintetében nem szabad hagyni, hogy a kormány szélsőjobboldali szövetségeseivel a nemzetállamok laza gazdasági szövetségévé silányítsa azt, hiszen így olyan konfliktusok nyílhatnak ki, melyekről azt gondoltuk, már a második világháború után lezártuk. Az EU célja a béke és a jólét megvalósítása, éppen ezért támogatni kell az integrációt és az Európai Unió erősödését.

A június 9-i választások tétje hatalmas, a Fidesz képviselőinek számát vissza kell szorítani az Európai Parlamentben. Egyedül a szociáldemokrata szövetség érti, mi a veszélye Orbán Viktor és szélsőjobboldali szövetségeseinek előretörésének. Az MSZP az egyetlen, amely megértette a rendszerváltást követően, hogy a demokrácia és a piacgazdaság nem képes társadalmi tömegek széles rétegét felemelni és magas életszínvonalon tartani. Ehhez szükség van egy szociáldemokrata, okos államra, mely az emberek érdekében hoz döntéseket. Nem hagyja, hogy lesüllyedjenek a társadalomban, hanem ott van mindig, hogy segíthessen a bajbaesetteken.

A kormány az elmúlt években a társadalom számos rétegét sújtotta elhibázott lépéseivel, azonban a legsúlyosabban a nyugdíjasokat büntették, 12 éven keresztül nem adták oda nekik tizenharmadik havi nyugdíjat, ezzel az elmúlt nehéz időkben még inkább ellehetetlenítették helyzetüket. A kormány ezen felül a szociális kiadások megvágásával számos más területet és társadalmi csoportot is megkárosított. A szociáldemokrata-zöldek szövetsége ezen kíván változtatni, és mindenkinek, aki az Orbán-rendszer leváltását támogatja, erre a koalícióra kell szavazni június 9-én.

A kampányrendezvényen felszólalt Dobrev Klára, a DK EP-képviselője, Barabás Richárd, az MSZP-DK-Párbeszéd szövetség EP-képviselőjelöltje, valamint Hartmann Ferenc, az ellenzéki koalíció veszprémi polgármester-jelöltje is.

Kapcsolódó párttagok