mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. március 08. 11:42

Kunhalmi Ágnes: Az ársapkákat nem szabad április végén kivezetni

Kunhalmi Ágnes: Az ársapkákat nem szabad április végén kivezetni
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke volt az InfoRádió kedd esti műsorának vendége. Az Élelmiszerár-STOP kampányról, és a száguldó infláció okairól is beszélt, melyeket a kormány igyekszik eltitkolni.

A szocialista párt társelnöke elmondta, a kormány ugyan igyekszik a brutális élelmiszerár drágulást a háborúra fogni, ez azonban nem így van. Az árnövekedés már jóval a háború előtt megkezdődött és a Fidesz már akkor bevezette a hatósági árat bizonyos termékek esetében. A benzinre például 2021 végén, bizonyos élelmiszerekre pedig 2022 februárjában került rá az ársapka. Hozzátette, a háború kitörése előtt kezdett el romlani a forint értéke, az infláció pedig növekedni.

Az infláció valójában a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának köszönhető, hiszen a kormány bő 10 éve gyengíti a forintot. Matolcsy György jegybankelnök is azt mondta pár hónapja, hogy a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb jelenleg Európában. A szocialista politikus elmondta, Magyarország szempontjából rendkívül káros az is, hogy folyamatos konfliktusban van az Európai Unióval, megegyezés helyett tovább folytatják az adok-kapokot.

Az inflációhoz hozzájárult még az is, hogy a kormány nyáron kivetette a kiskereskedelmi különadót, mely az Európa bajnok 27 százalékos áfát így 31 százalékra tornázza fel. Az élelmiszerár emelkedését továbbá az is gerjesztette, hogy a magyar gazdálkodók semmilyen segítséget nem kaptak a kormánytól sem az energiaválságban, sem az aszály idején sem.

Az MSZP ezért indította el az Élelmiszerár-STOP kampányt, melyben azt javasolja a szocialista párt, hogy csökkentsék az alapvető élelmiszerek áfáját nullára, a kiskereskedelmi különadót pedig töröljék el. Továbbá, azért, hogy a legnehezebb helyzetbe került magyarok meg tudják vásárolni az alapvető élelmiszereket további élelmiszereket is be kell vonni az árstop alá. A bevételkiesésért pedig kompenzálják a kisboltokat, illetve kereskedőket, az árak csökkenését pedig hatóságilag ellenőrizzék.

Kapcsolódó párttagok