mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. január 25. 13:37

Kunhalmi Ágnes: Az egészségügyi salátatörvény betegellenes, orvosellenes és szakdolgozó-ellenes

Kunhalmi Ágnes: Az egészségügyi salátatörvény betegellenes, orvosellenes és szakdolgozó-ellenes
A Fidesz-kormány az amúgy is válságos helyzetben lévő egészségügyi rendszert alakítja most át, annak ellenére, hogy a Magyar Orvosi Kamara is úgy nyilatkozott az egészségügyi rendszerváltásnak nevezett programról, hogy csak tovább mélyítheti a problémákat.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke vezérszónoki felszólalásában az egészségügyi salátatörvényről beszélt. A szocialista politikus elmondta, hogy az átalakítás betegellenes, orvosellenes és szakdolgozó-ellenes. „Az alulfinanszírozott, súlyos válságban levő állami egészségügy helyzetét ugyanis a kormány pénz nélkül, központosítással és kényszerintézkedésekkel akarja kezelni” – fejtette ki véleményét Kunhalmi.

A törvény január 1-jén lépett hatályba, és már két hét alatt kiderült, hogy tovább mélyíti az állami egészségügy válságát. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek az orvosok, e rövid időszak alatt ugyanis a fekvőbeteg-ellátásban dolgozó kollégáktól a megyei kórházhoz csatolás után a korábbi pótlékot elvették. A kórházátalakítás nyomán az új intézményben a besorolási illetmény alacsonyabb lett, sok orvossal és szakdolgozóval azonnali átvezénylést lehetővé tevő szerződésmódosítást írattak alá. Romolhat a betegek helyzete is, hiszen a háziorvosi praxisok összevonásával és a városi kórházak kiüresítésével egyre távolabb kerülnek a szolgáltatások az emberektől.

Kunhalmi Ágnes elmondta, egyetért a Magyar Orvosi Kamarával, amely szerint az egészségügyi rendszerváltásnak nevezett átalakítás az állami egészségügyi ellátás további leépüléséhez vezet, rendkívül hátrányosan érintve a betegek ellátását. A szocialista párt társelnöke szerint a mostanival szemben olyan egészségügyi reformra van szükség, amely jelentősen bővíti e terület finanszírozását, nem szakaszosan, hanem azonnal megvalósítja a szakdolgozók béremelését és vonzóvá teszi az üres háziorvosi praxisok betöltését.

Kapcsolódó párttagok