mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 28. 11:08

Kunhalmi Ágnes: „Az egyetlen és utolsó párt az országban, amely legyőzte már a Fideszt, az az MSZP”

Kunhalmi Ágnes: „Az egyetlen és utolsó párt az országban, amely legyőzte már a Fideszt, az az MSZP”
A jövő évi választások belpolitikai, valamint európai tétjéről, a skandináv modell hazai megvalósításáról és a Magyar Szocialista Párt terveiről is beszélt a szerdai Jóléti Magyarország fórumon Kunhalmi Ágnes társelnök, Harangozó Gábor alelnök és Varga László elnökhelyettes. A beszélgetést Bazin Levente miskolci önkormányzati képviselő moderálta, de felszólalt Simon Gábor helyi elnök is.

Kunhalmi Ágnes beszéde elején elmondta, már szinte hazajár Miskolcra, idén is több, mint ötször látogatott ide, a Borangolás alkalmával és a Miskolci Nemzeti Színház fennállásának 200. évfordulóján is volt itt. Ez idő alatt egyértelművé vált, hogy nagyon erős, demokrata értelmiségi rétege van a városnak, akik a színházat is közadakozásokból építették fel, és most a fideszes megszorítások és az energiaválság idején sem hagyták bezárni a színházat és újra adakoztak. Ez övék, vigyáznak rá.

Az MSZP társelnöke kiemelte, Miskolc egy nagyon erős bástya a Fidesszel szemben, hasonlóan Szombathelyhez, Szegedhez és Budapesthez. Ezért is támogatja a párt a jelenlegi polgármestert, Veres Pált jövőre is. A 2024-es választásoknál komoly hangsúlyt kell majd fektetni a települések közötti együttműködésre, így jöhet létre országos egység is. Hozzátette, nem szabad lenézni a kormánypárt erejét, veszélyességét, és nem lehet degradálóan gondolni az önkormányzati választásokra sem, hiszen az elmúlt 13 évben a Fidesz által létrehozott függőségi viszonyok, államosított közszolgáltatások, a NER-rendszere egyre csak erősebb lett. Ezért az ellenzéki pártoknak készülniük kell és „szóba kellene állniuk” egymással két választás között is, nem csak közvetlenül a választások előtt.

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, a Magyar Szocialista Párt az egyetlen, amely 1990 óta szociáldemokrata politikát képvisel, ma pedig ezt az elvet több ellenzéki párt vallja magáénak, ha pedig ez valójában így van, akkor nem sok választja el egymástól a pártokat.

Jelenleg egyik ellenzéki pártnak sincs abszolút többsége, nincs olyan, amely önmagában képes lenne a centrális erőteret betölteni, ezt fel kell ismernie minden ellenzéki pártnak. Amennyiben leülnének egymással és a szavazótáborokkal is egyeztetve egységet hoznának létre, akkor lehetne sikeresen kiállni a Fidesz ellen. Ezzel kapcsolatban Kunhalmi felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormánypárt minden Fideszt támogatót magába foglal, az olyan radikálisokat is, mint Bayer Zsolt, és az olyan, európai gondolkodásúakat is, mint Navracsics Tibor. Erről kellene példát venni, hiszen míg az ellenzékiek a legapróbb nézeteltéréseken is ölre mennek, addig a kormánypárt minden egyes Fidesz szavazót magába foglal. "Nekünk nem kell egybeolvadni, de együtt kell működni!” - hangsúlyozta.

A szocialista társelnök szerint vissza kellene terelni a fókuszt a nagy ügyekre, az európai tétjére a választásoknak, valamint a geopolitikára is. Nem szabad azt mondani, hogy nem számít, hány ellenzéki képviselő kerül az EP-be, igenis számít, mert az európai parlamenti választásoknak hatalmas tétje van EU-ra és Magyarországra nézve is. Éppen ezért kell a lehető legtöbb demokratikus, ellenzéki képviselőt bejuttatni, és ezáltal visszaszorítani a Fidesz mandátumainak számát. Ezért javasolja az MSZP hosszú ideje, hogy közös listán induljanak az ellenzéki pártok, hiszen így több mandátumot lehetne szerezni, mintha külön-külön indulnának. Kunhalmi szerint 10-15% ellenzéki voksot „kidob” az ellenzék, ha nem összefogva indul a kormánypárt ellen. Többek között azért fontos visszaszorítani a fideszes erőket az EP-ben, mert azok tovább erősödése esetén mindent meg fognak tenni azért, hogy belülről szétzilálják, szétfeszítsék az Unió egységét.

A Magyar Szocialista Párton nem fog múlni a demokratikus politikusok számának növelése az Európai Parlamentben, a párt mindent meg fog tenni azért, hogy a szélsőjobboldal térnyerését visszaszorítsa. A szocialista politikus hozzátette, arról sem szabad elfeledkezni, hogy a kormánypártokat egyetlen mandátum választja el a kétharmadtól, amennyiben pedig ez megvalósul, akkor Orbán Viktor elmondhatja majd, hogy a legerősebb jobboldali párt az EU-ban, és már az EP választásokon is meg tudta szerezni a kétharmadot. Ha pedig továbbra is egymással vitázik az ellenzék, akkor a Fidesz fölénye meg fog maradni, ezzel pedig az Európai Unió sem fog tudni mit kezdeni, hisz ez a magyar szavazókon múlik. Éppen ezért minden választónak el kell mondani az együttműködés fontosságát, és meg kell győzni őket ennek sikerességéről.

Beszéde végén Kunhalmi Ágnes szót ejtett a jövő évi választások belpolitikai jelentőségéről is, hiszen ha 2024-ben nem tud sikert aratni az ellenzék, akkor az továbbra is a Fidesz hatalmának bebetonozását fogja erősíteni. Érdemes ugyanis a jelen helyzetre is tekintettel lenni, a kormány már most is számos eszközzel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéket, az Állami Számvevőszék büntetése, a szuverenitási törvény és a jogok folyamatos csorbítása mind azt eredményezik, hogy napról napra nehezebb dolga lesz az ellenzéki pártoknak. Ezért is tette egy napra a kormány az EP- és az önkormányzati választásokat is, a kampány megnehezítése, a demokratikus ellenzéki városvezetők érdemeinek elvétele a cél ezzel. A szocialista társelnök azonban leszögezte, az MSZP akkor is küzdeni fog, ha egyedül kell indulnia, és ez esetben is saját jogon bejut az Európai Parlamentbe. „A politika nem lehet csak a politikusoké, a politika az embereké” – mondta a társelnök, aki szerint éppen ezért kell az embereknek maguknak tenni a változásért, erre pedig jövőre lesz lehetőség. 

„Az egyetlen és utolsó párt az országban, amely legyőzte már a Fideszt, az az MSZP” – zárta gondolatait Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP társelnökét Harangozó Gábor alelnök követte, aki beszédében kiemelte, érződik a közhangulaton, hogy már mindenkinek nagyon elege van a jelenlegi helyzetből, változást szeretnének az emberek. Ahhoz, hogy véget lehessen vetni a jelenlegi helyzetnek, fel kell rázni az embereket. Nem szabad apátiában mérgelődni, hanem ki kell menni az utcára, hallatni kell az embereknek a hangjukat. Az MSZP pedig ebben kifejezetten erős, a kitelepülések alkalmával, az előválasztásokon rengeteg szimpatizáns mutatta meg, milyen erős és összetartó közössége van a Magyar Szocialista Pártnak. Ennek az összetartásnak a fontosságát és a közösség erejét pedig a párt politikusai is ismerik, ezért tartanak országjárást, melynek során csak ebben a hónapban 20 településre látogatnak el.

Harangozó Gábor szerint fel kell ismerni, hogy szégyen az, amit a kormány Magyarországgal művelt, hiszen hazánk az uniós csatlakozás óta sereghajtóvá vált a bérek tekintetében is, ma már csak Bulgária van Magyarország mögött. A kormány kizsákmányolja az országot, elveszi a jövőjét, éppen ezért nagyon fontos, hogy jövőképet kapjanak az emberek, ezt pedig az MSZP biztosítani tudja.

A szocialista alelnök elmondta, a jóléti modell egy létező, már bevált módszer, melyet az északi országok már megvalósítottak, és ezt a skandináv modellt szeretné Magyarországon is véghez vinni a Magyar Szocialista Párt. Ehhez szükség van érdekvédelmi szervezetekre, melyek a szociáldemokrata pártokkal együttműködve harcolják ki a magas béreket, ami a gazdaság versenyképességének az alapja. Szükséges még biztosítani emellett a kiváló minőségű, ingyenes, állami közszolgáltatásokat is. A magas minőségű egészségügy és oktatás kiemelten fontos a skandináv modell megvalósítása során.

A szocialista politikus szerint a versenyképes munkavállalók elengedhetetlenek a versenyképes gazdasághoz. Így nem előremutató a jelenlegi helyzet, melyben sokaknak 2-3 munkát is kell vállalniuk, hogy eltartsák családjukat, ételt tehessenek az asztalra, kifizessék a rezsiszámlákat. Ma Magyarországon olyan összeszerelő üzemekben dolgoznak az emberek, ahol a megtermelt profitot a multinacionális cégek külföldre viszik, így nem tud fejlődni a hazai gazdaság.

Harangozó Gábor kiemelte, csak az állam akaratán múlik, mire költ pénzt, hiszen, amikor a Vodafone-t akarták felvásárolni, megtették, és a napokban napvilágot látott hírek szerint a Budapest Airport megvásárlására is képes forrást találni az állam.

A Jóléti Magyarország program megvalósításában minden ellenzéki pártnak jutna hely és szerep, a zöldeknek és a modernizációt sürgetőknek is, tette hozzá végezetül az MSZP alelnöke.

A felszólalásokat Varga László, az MSZP elnökhelyettese zárta, aki beszédében elmondta, jelenleg történelmi felelőssége van a magyar ellenzéknek, a Magyar Szocialista Párt pedig ezt felismerte, a választási vereség után is még van erő a pártban és a politikusaiban a változásért való küzdelemre. A szocialista politikus kiemelte, a gazdaság jelenleg „recseg-ropog”, EU-rekorder a hazai infláció, ezeket a problémákat pedig az emberek is érzik a mindennapjaikban.

A szocialista politikus elmondta, a kormány kiszolgáltatta Magyarországot a keletről érkező energiahordozóknak, Orbán Viktor azt gondolta, tartósan olcsó lesz az orosz földgáz, mára azonban nagyon drága lett. Ennek következményeit pedig a magyar háztartások szenvedik el, hiszen sokan alig bírják befizetni a rezsiszámlákat.

Az MSZP korábban sokat tett az energetikai korszerűsítésért, megújította a panellakások 1/3-át, a fideszes kormány azonban az elmúlt 13 év alatt semmit nem tett ezen a fronton. A kormány pedig még mindig nem tesz semmit a megújuló energiaforrások támogatásáért.

Varga László kiemelte azt is, hogy a jóléti Magyarország egyik fontos eleme a kötöttpályás közlekedés megújítása is, melyre lenne forrás, hiszen a kormány egyéb – nem nélkülözhetetlen – beruházásokra az évek során mindig elő tudta teremteni a forrásokat.