mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 17. 09:49

Kunhalmi Ágnes: az együttes ellenzék meg tudja verni a Fideszt

Kunhalmi Ágnes: az együttes ellenzék meg tudja verni a Fideszt
Az a feladatunk, hogy megtartsuk az ellenzéki városok vezetését jövőre is – vázolta az ellenzék előtt álló egyik célt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke Érden, a teltházzal zajló Jóléti Magyarország fórumon.
Az érdi vendéglő felső szintje megtelt az érdeklődőkkel, akik ellenzéki politikáról, az ország előtt álló kihívásokról és a jövő évi választásokról vitatkoztak. Az MSZP-s politikusok mellett megjelent Csőzik László, Érd polgármestere is, aki arról beszélt: helyben kifogástalan az együttműködés az ellenzéki pártok között.
 
„Akárhova beteszem a lábam, bármelyik boltba, mindenki azt kérdezi tőlem, miért várja Orbán az EU-tól a pedagógusok fizetésemelését… Nem tudom” – alapozta meg a politikai fórum hangulatát Kunhalmi Ágnes. A szocialista társelnök szerint a költségvetésben nincs pénz a tanárok béremelésére, az Európai Unió pedig nem fog addig pénzt küldeni, amíg a kormány nem rendezi a szupermérföldköveket. 
 
A politikus azt mondta: Magyarországon ma nem szakpolitikák állnak egymással szemben, hanem politikai tömbök, amik között nincs átjárás. Véleménye szerint az egyik oldalon a Fidesz félfasiszta rendszere, míg a másik oldalon az ellenzéki, demokratikus pártok állnak, amelyeket óriási kihívás elé állít, hogy jövőre egy napon lesznek az európai parlamenti és az önkormányzati választások. Az MSZP társelnöke szerint a Fidesz ki akarja takarítani az ellenzéki, demokratikus városvezetőket, az ellenzéknek pedig az a feladata, hogy ezeket a pozíciókat megtartsa. 
 
Kunhalmi Ágnes szerint nem pusztán technikai kérdés az együttműködés, hanem „kőkeményen” politikai. „Ha a közvéleménykutatásokat megnézzük, az ellenzéki oldal ott van, ahol a Fidesz. De a „legnagyobb kicsi” is fényévekre van a Fidesztől. Így az a kérdés, hogy együtt új minőséget tudunk-e adni a politikának, az ellenzéki oldal ki tud-e egyezni egymással. Erkölcsi, filozófiai, politikai kérdés is, hogyan állunk egymáshoz” – fejtette ki az együttműködéssel kapcsolatos nézeteit az MSZP társelnöke. Véleménye szerint míg a fideszes oldalon az európai Navracsics Tibortól a szélsőséges Bayer Zsoltig mindenki a Fideszt akarja a hatalomban tartani, addig az ellenzéki oldalon a baloldaliak veszekednek a liberálisokkal, a zöldek is egymással, az ellenzék ereje pedig így szétforgácsolódik, ahelyett, hogy megegyeznének alapvető közpolitikai kérdésekben, és ezt egységesen képviselnék. „Tudják, mit nem próbált ki még az ellenzék idáig? Hogy a két választás között is szóba álljunk egymással, és megkeressük a közös politikai útitervünket. Nagyon nagy árat fog fizetni az ellenzék, ha ezt nem teszi meg” – jósolta az MSZP társelnöke.
 
Kunhalmi Ágnes arról is beszélt, hogy demokratikus és szociálisan érzékeny országot, szociális demokráciát szeretne teremteni az MSZP. „A kérdés az, hogy mi, akik itt politizálunk, felismerjük-e, hol tart Magyarország, hol tart a világ, én azt gondolom MSZP-sként, hogy nem önmagában egy nyugatos országot akarnak az emberek, hanem egy az Európai Unión belül lévő, demokratikus, szociálisan erős, szabad Magyarországot szeretnének. Véget ért az az időszak, amikor mindent elfogadunk, amit a Nyugat mond, inkább alakítani kellene az Európai Unió politikáját” – fogalmazott az MSZP társelnöke. Szerinte az EU-nak erősödnie kellene, több integrációra, erős gazdaságra, egységes külpolitikára, saját hadseregre lenne szüksége.  
 
„Orbán viszont szétzilálja az Európai Uniót” – tette hozzá. „Sokan mondják, hogy Orbán kiléptet bennünket az Unióból. Viszont Orbán nem hülye, hogy kiléptesse az országot. Melyik keleti diktátornak kellene egy EU nélküli Magyarország?”- tette fel a kérdést. Sokkal inkább az a veszély, részletezte Kunhalmi, hogy „Orbán belülről akarja szétfeszíteni az EU-t nem engedve ezzel, hogy tovább tudjon fejlődni. Ezzel gyengíti, kiszolgáltatottá teszi az EU-t, mind a keleti mind a nyugati nagyhatalmakkal szemben.” 
 
A szocialisták társelnöke szerint Magyarországnak jobb válaszokat kell találnia a világgazdasági és geopolitikai kihívásokra, mint a Covid, a háború vagy az energiaválság. Kunhalmi Ágnes szerint nem lehet a 2010 előtti megoldásokra alapozni a jövőt, hiszen új kihívásokra új válaszok kellenek, de azt is hangsúlyozta, hogy ma nem az a fő kérdés, hogy ki hol volt 2010 előtt a politikában, hanem az, hogy ki ismeri fel, hogy mi a teendő. Itt már lát problémákat. „Meg kell találni azt az új utakat, a baloldalon, de meg kell találni az ellenzéki közösségek között is, hangsúlyozta. Az MSZP lesz az a híd, ami a szavazótáborokat összekötheti a Fidesszel szemben” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes. A szocialisták társelnöke kérdésre válaszolva meghatározta azt is, milyen feladatok állnak a pártja és az ellenzéki szavazók előtt. „El kell menni választani, szavazni a következő európai parlamenti és önkormányzati választásokon. Nekünk ellenzéki erőknek együtt kell működni. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy visszaszorítsuk a Fideszt. Versenyezni csak demokratikus körülmények között tudna az ellenzék egymással, de ma ebben az autoriter rendszerben csak Orbánt erősítjük az versennyel. A házi feladat nem az, hogy mekkora a pártom, hogy ölöm meg a többi ellenzéki pártot, hanemhogy mit csinálok a félfasiszta Fidesszel szemben” – mondta az MSZP-s politikus. Nem véletlen, hogy mindenki azt kérdezi tőlem az európai baloldalon, hogy miért nem csökkentjük a Fidesz képviselőinek a számát az Európai Parlamentben? Ha kell, az MSZP egyedül is neki fog indulnia választásoknak, meglesz az egy vagy két mandátumunk, csak mi nem vagyunk ilyen szűklátókörűek. Mi a Fideszt akarjuk megverni, és ehhez új szavazóbázist építünk” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki harcra buzdította az ellenzéket és a szavazókat. 
 
Harangozó Gábor azt a kérdést tette fel: mi kell ahhoz, hogy változás legyen Magyarországon. Az MSZP alelnöke szerint jó közösségre van szükség, ami képes megszólítani és elvinni az embereket szavazni, amivel többséget lehet szerezni ismét az Országgyűlésben. „Ez a közösség mindig bebizonyította, hogy képes kampányolni, mindig ott lenni, ahol kell. Az MSZP-sek mindig ott voltak, ahol kellett” – fogalmazott a szocialista politikus. Hozzátette: azt is fontosnak tartja, hogy minél szélesebbre tudják nyitni a kampányt, azaz minél több politikai párttal és civil szervezettel együtt képesek legyünk kampányolni, hogy a társadalom többségét meg tudják szólítani. 
 
Az MSZP alelnöke szerint a Fidesz romhalmazzá változtatta az országot. „Ami most van, az nem folytatható, az szégyen” – fogalmazott. Hozzátette: az MSZP-nél pontosan tudják, mi történik majd, ha leváltják végre a Fideszt. „Azt akarjuk, hogy Magyarországon jóléti modell valósuljon meg, mint az északi, skandináv országokban” – tette hozzá. Harangozó Gábor szerint a skandináv országokban élők pontosan tudják, ha valaki csinálja a dolgát, jobban fog élni, míg ezt Magyarországon már senki sem mondhatja a gyerekének. „Hiába mondjuk a gyereknek, hogy tanuljál, neked jobb lesz. Elveszítette az ország a jövőjét, ezen muszáj változtatni” – mondta a szocialista politikus.
 
Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes, az MSZP Nőtagozatának elnöke és Pusztai Patrik, az Ifjúsági Tagozat elnöke, országos elnökségi tag is arról beszélt: a Fidesz elvesztegette, ellopta az ország jövőjét, az MSZP jóléti modelljének bevezetése viszont olyan alternatívát kínál, amely bizalomra, együttműködésre, nyitottságra, tudásra és szolidaritásra épül. „Olyan alternatívát kínálunk, amely egyszerre biztosítja polgárainak jólétét és versenyképes, modern gazdaságot teremt. Ahol a gazdaság alapját a tudás, a bérezés alapját az erős szakszervezetek, és a jólét alapját a magas minőségű közszolgáltatások jelentik” – mondta Gurmai Zita. Pusztai Patrik hozzátette: az MSZP új víziót, jövőképet és alternatívát kínál az országnak, amely a skandináv jóléti modellen alapul. Ennek három pillére van: a magas bérek és nyugdíjak, a jól működő közszolgálatatások és a gazdasági hatékonyság, fejlesztés.