mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. január 05. 16:54

Egy kerületi polgármesternek elsősorban a kerületéért, a kerületi lakosokért kell küzdenie

Egy kerületi polgármesternek elsősorban a kerületéért, a kerületi lakosokért kell küzdenie
Az MSZP-s polgármesterek által vezetett fővárosi kerületek (II., XIII., XIV., XIX.) összesen több mint másfél milliárd forintos rezsitámogatásban részesültek.

Az MSZP polgármesterei szolidárisak minden olyan önkormányzattal, amely most nem jutott támogatáshoz és arra kérik a kormányt, hogy ezek a települések és kerületek is kapjanak újabb lehetőséget a források megszerzésére.

Kunhalmi Ágnes a rezsitámogatás egyeztetési folyamatát nem tartja korrektnek, sem az elosztást igazságosnak, de szerinte ez nem mentesíti sem a képviselőket, sem a polgármestereket az alól, hogy minden fillért megpróbáljanak a saját kerületüknek elhozni.

Az MSZP társelnöke az Indexnek elmondta egy kerületi polgármesternek elsősorban a kerületéért, a kerületi lakosokért kell küzdenie, és csak másodsorban a pártjáért. „Ezt soha nem lehet összekeverni”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint egy képviselőnek és egy polgármesternek akkor is el kell menni tárgyalni, ha országos szinten erkölcsileg, ideológiailag és politikailag szemben állnak a kormánnyal.

Az MSZP-s polgármesterek, Gajda Péter (XIX. kerület), Horváth Csaba (XIV. kerület), Őrsi Gergely (II. kerület), Tóth József (XIII. kerület) és Tüttő Kata főpolgármester-helyettes közös közleményt adtak ki, amelyben úgy fogalmaztak: az önkormányzatok legfontosabb feladata a helyben élők segítése, problémáik kezelése, ezért döntöttek úgy, hogy az általában elutasító hozzáállás ellenére tárgyalnak a kormánnyal a rezsitámogatásról.

Azt kérik a kormánytól, hogy biztosítson tárgyalási időpontokat és pénzügyi támogatást az első körben kimaradt önkormányzatoknak. 

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a tárgyalás eredményeképpen kapott összeg korántsem oldja meg a kerületek valamennyi problémáját, de a jelenlegi válsághelyzetben minden fillér fontos.

Kapcsolódó párttagok