mszp.hu | Belföld | Európai Unió
2019. március 26. 09:47

Kunhalmi Ágnes: „ezt a harcot a magyarok tudják megvívni”

Kunhalmi Ágnes: „ezt a harcot a magyarok tudják megvívni”
Az MSZP választmányi elnöke szerint az európai populisták, így az Orbán Viktor elleni a harcot a magyaroknak kell megvívni.
Ez a meccs még nem dőlt el. Lehet azt mondani, hogy Orbán most nehéz helyzetbe került, hogy most egy kicsit meg kell húznia magát, vagy hogy ez a lépése kudarcba fulladt. De nem bukott meg, pályán van – mondta az MSZP-s politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfő este, aki szerint a kormányfő akkor bukott volna meg, ha kizárják a Fideszt az Európai Néppártból. Ez azonban nem történt meg, ezért a magyar ellenzéki szavazóknak el kell menni szavazni májusban, és a szavazatukat az Európa-párti erőkre kell adni – jelentette ki.
 
A jelenlegi felmérések szerint ugyanis a legtöbb mandátumra Európában a jobboldali pártszövetség (EPP), itthon pedig a Néppártban felfüggesztett Fidesz számíthat. Miközben az EPP a következő EP-ben 181 mandátumra számíthat, és ebből 15-öt a Fidesz „szállíthat”, addig a szociáldemokrata tömb (S&D) mindössze 137-re, amiből a hazai baloldal jelen állás szerint 5-öt. 
 
Ahhoz tehát, hogy az Orbán Viktor szélsőséges és Európa-ellenes politikájával szemben álló erők nagyobb fajsúllyal képviseltessék magukat az EP-ben, a hazai baloldali, liberális és zöld szavazóknak meg kell mozdulniuk május 26-án – hangoztatta a műsorban a szocialista politikus. Kunhalmi Ágnes itt elmondta, továbbra is úgy tartják, hogy egy nagy, közös ellenzéki listával több Európa-párti szavazót lehetett volna megszólítani, és hogy ő nagyon szomorú ennek elmaradása miatt. Később hozzátette, hogy a választóknak is nyilvánvalóan elege van abból, hogy a pártok egymással versenyeznek, miközben ezzel elmossák a valódi határt a Fidesz és az ellenzék között.
 
Ennek ellenére azt javasolja, hogy minél többen menjenek el május végén választani. „Én majd szomorkodom az összes ellenzéki szavazó helyett. Ők viszont álljanak fel a fotelből, menjenek szavazni és mutassák meg Magyarországnak és Európának is, hogy Magyarország nem egyenlő a Fidesszel” – mondta a műsorban. 
 
Felhívta a figyelmet, hogy a magyarok többsége, egész pontosan 52 százaléka a tavaly tavaszi országgyűlési választáson is Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben szavazott. „Tessék elmenni, mert ezt a harcot a magyarok tudják megvívni” – jelentette ki.
 
Kunhalmi szerint az a dolguk most, hogy minden településen, akár a legkilátástalanabb helyzetű falvakban is meg kell értetniük, hogy Magyarország nem egyenlő a Fidesszel. Ez akkor is igaz szerinte, ha ezekben a borsodi vagy éppen jászsági kistelepüléseken ma az a valóság, hogy cigányokat be lehet rakni egy égetőbe, „miközben tudjuk, hogy a magyar történelemben hány százezer zsidót meg cigányt égettek el” – fogalmazott. 
 

Kapcsolódó párttagok