mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. március 06. 10:40

Kunhalmi Ágnes: Ideje, hogy végre meghallgassák a pedagógusok jogos szakmai követeléseit

Kunhalmi Ágnes: Ideje, hogy végre meghallgassák a pedagógusok jogos szakmai követeléseit
A Belügyminisztérium közzétette, hogyan tervezi rendezni a pedagógusok helyzetét. Üres ígéreteket azonban már kaptak eleget a pedagógusok, ideje, hogy végre meghallgassák jogos szakmai követeléseiket, rendezzék a bérüket és életpályájukat. Ne fenyegessék kirúgással, bércsökkentéssel őket! Az MSZP 5 pontos javaslatcsomagja érdemi változást hozna a hazai oktatásban.

A Belügyminisztérium honlapjára felkerült javaslat szerint a pedagógusok béremelésének mértéke a 2021-es bérszinthez képest 2024-ben 25 százalékos, 2025-ben pedig 29–30 százalékos lehet. A tervek szerint 2025-re a pedagógusok átlagbére elérhetné a diplomás átlagbér 80 százalékát. Csakhogy a diplomás átlagbér 2025-ben már jóval meghaladja majd az ideit! Ráadásul a minisztérium szerint is csak akkor valósul meg ez az elképzelés, ha az uniós pénzek megérkeznek.

Az MSZP szerint elfogadhatatlan az a fideszes érvelés, hogy a pedagógusok béremelését csak uniós forrásból lehet biztosítani, mivel ez minden uniós országban a nemzeti kormányok feladata és kötelezettsége. A 80 százalékos diplomás átlagbért pedig már rég elérték volna a pedagógusok, ha a Fidesz betartja a 2013-as törvényben rögzített ígéretét.

A Fidesz az elmúlt 12 évben lerombolta a hazai oktatási rendszert, ezzel pedig a gyerekeink és az ország jövőjét veszélyezteti. Óriási a tanárhiány, a diákok és a pedagógusok túlterheltek, megszűnt a szabad tankönyvválasztás. 

Az MSZP szerint több pénzt kell fordítani a hazai oktatásra. Emelni kell a pedagógusok bérét, de ez önmagában nem oldja meg a problémát. A Magyar Szocialista Párt 5 pontos oktatási tervet dolgozott ki a minőségi oktatásért:

  • A jelenlegi NAT nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni.
  • A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell.
  • A tanároknak nagyobb szakmai önállóságot kell biztosítani.
  • Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraszám terheit.
  • Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetencia alapú és a lexikális tudás között.

Kapcsolódó párttagok