mszp.hu | Belföld
2023. június 09. 10:46

Kunhalmi Ágnes: Ki kell állnunk Horn Gyula mellett, maradjon a róla elnevezett sétány!

Kunhalmi Ágnes: Ki kell állnunk Horn Gyula mellett, maradjon a róla elnevezett sétány!
Horn Gyula meghatározó szerepet töltött be a rendszerváltozás utáni Magyarország Európai Unióba, valamint NATO-ba vezetésében, rengeteget tett a magyar és a közép-kelet-európai demokratizálódásért, valamint a német egyesítésért. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő elmondta, az MSZP szerint a Horn Gyula sétánynak meg kell maradnia, hiszen a korábbi miniszterelnök kiérdemelte ezt. Ezt támasztja alá az is, hogy az Európai Parlamentben termet neveztek el róla, valamint szobrot állítottak a tiszteletére Brüsszelben.

A Magyar Szocialista Párt elkezdte a Horn Gyula sétány melletti kiállásról szóló közterületi aláírásgyűjtést. Kunhalmi Ágnes elmondta, fiatalok és idősek egyaránt nagyon sokan keresik fel az aláírásgyűjtő standokat. Az emberek nagyon nagy tisztelettel beszélnek Horn Gyuláról, sokaknak szüleik, nagyszüleik vagy ők maguk ismerték a korábbi miniszterelnököt.

Az MSZP társelnöke szerint mindenki, „aki nem egy szemellenzővel élte le az elmúlt évtizedeket Magyarországon” tudja, hogy Horn Gyulának mekkora szerepe volt Magyarország és a közép-kelet-európai térség demokratizálódásában.

Kunhalmi Ágnes szerint a baloldali embereknek meg kell védeni a Horn Gyula sétányt, ezért állt ki az ügy mellett az MSZP is. Brüsszelben Horn Gyulának szobrot állítottak az Európai Parlamentben, termet neveztek el róla, utca viseli a korábbi miniszterelnök nevét és a Károly díjat is megkapta, mindez azt támasztja alá, hogy a Horn Gyula sétánynak meg kell maradnia. Továbbá a mai napig nagyon híres rendszerváltó politikusok beszélnek Horn Gyula nagyságáról, a német egyesítésben betöltött szerepéről, hogy hogyan engedte vissza a németeket a hazájukba, hogy mennyi mindent tett a közép-kelet-európai térség demokratizálódásáért, ezekkel mind kiérdemelte, hogy sétány legyen elnevezve róla, mondta el Kunhalmi Ágnes.

Horn Gyula reálpolitikus volt és az elsők között ismerte fel azt, hogy a rendszerváltozás után Magyarországot be kell vezetni az Európai Unióba, a NATO-ba és meg kell próbálni millióknak segíteni a szocializmus után a piacgazdaságban tovább fejlődni. Mindemellett nem csak a nagypolitikai folyamatokat látta pontosan, de értett az emberek nyelvén is, ismerte a hétköznapi embereket, sosem szakadt el azoktól, akiket szolgált és ahonnan származott.

Kuhalmi Ágnes arra kérte a budapestieket és az ország baloldali közösségét, hogy keressék fel az MSZP aláírásgyűjtő pultjait, irodáit és aláírásukkal támogassák, hogy továbbra is lehessen Horn Gyula sétány, hiszen a korábbi miniszterelnök életpályájával kiérdemelte ezt.

Kapcsolódó párttagok