mszp.hu | Belföld
2024. január 16. 14:31

Kunhalmi Ágnes: Meg lehetne verni a Fideszt, ha azt csinálnánk, amit az MSZP mond

Kunhalmi Ágnes: Meg lehetne verni a Fideszt, ha azt csinálnánk, amit az MSZP mond
Az ellenzéki pártoknak közösen kellene kidolgozni egy olyan politikai konstrukciót, mellyel legyőzhetnék Orbán Viktort. Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a Blikknek adott interjút, melyben az MSZP helyzetéről és személyes politikai pályafutásáról is beszélt a kormányváltás lehetséges forgatókönyvei mellett.

Az MSZP a német szociáldemokrata párt modelljére hozta létre társelnöki rendszerét, a jelenlegi fideszes autoriter rendszerben pedig szükséges olyan alternatívát mutatni – a társelnöki rendszerrel -, melyben az látható, hogy a párbeszédnek és a megegyezésnek helye van. A konszenzus jelenlétét mutatja az, hogy társelnöki rendszer működik az MSZP-ben, jó volna, ha ez a konszenzus megmutatkozna az ellenzéki pártok közti együttműködésben is.

Kunhalmi Ágnes elmondta, rengeteg magyar választópolgár volt azon az állásponton a 2022-es választások idején is, hogy nem akar egy autoriter rendszerben élni. Éppen ezért az MSZP társelnöke már akkor is azt ambicionálta, hogy Orbán Viktort kell elsődlegesen leváltani, nem egymás között viaskodni az ellenzéki pártoknak.

A kormánypárti képviselőkkel való beszélgetések során világossá válik, hogy az ellenzék saját magát hozza lehetetlen helyzetbe. A fideszes politikusok ugyanis beismerik, nem kell tenniük semmit az ellenzék nehéz helyzetbe hozásáért, „megoldják ők maguknak”. Kunhalmi Ágnes éppen ezért próbálja mindig rávenni az ellenzéki pártokat, fogjanak össze, és ne egymást akarják legyőzni – hangzott el az interjúban. Ahhoz, hogy komoly esélyekkel induljon az ellenzék a 2026-os országgyűlési választáson, össze kell fogni, és együtt indulni az EP- és az önkormányzati választásokon is.

„Meg lehetne verni Orbánt, ha azt csinálnánk, amit az MSZP mond. Az együttműködés egy autoriter rendszerben elengedhetetlen, versenyezni csak egy demokráciában lehet” – emelte ki Kunhalmi Ágnes, aki szerint előbb demokráciát kell létrehozni, csak azt követően lehetne demokratikus körülmények között versenyt hirdetni.

Az egyre elhatalmasodó problémákat a mindennapokban lehet érezni, az oktatási rendszer és az egészségügyi rendszer egyre elkeserítőbb állapota csak azt eredményezi, hogy magyarok újabb tömegei vándorolnak el hazánkból.

A Fidesz berkein belül függőségi viszonyok milliói alakultak ki, így mindenki kiszolgáltatott helyzetben van, ez okozza azt, hogy kevesen mernek a kormánypárt ellen fordulni. A közigazgatás, az államigazgatás is a Fidesz befolyása alá került, valamint az államosítások is azt eredményezik, valamilyen módon mindenki függésben él. Éppen ezért az ellenzék feladata, hogy egy valós politikai konstrukciót az asztalra tegyen, szükség van egy olyan útitervre, mely megmutatja, miképp lesz ismét demokrácia hazánkban.

Kunhalmi Ágnes emlékeztetett, az MSZP egész története során demokratikusan működött, a NATO-ba és az EU-ba is ez a párt vezette be Magyarországot. Jelenleg pedig az a feladat, hogy egy olyan baloldali szociáldemokrata társadalmi berendezkedés jöjjön létre, melyben csökkennek a társadalmi különbségek, melyben a középosztály egyre több embernek elérhető, a piacgazdasági „harácsolást” finomítja az állam, és amelyben mindenki békében tud élni egymással.

Az MSZP helyzetéről a társelnök elmondta, Komjáthi Imre társelnök társával már egy olyan „garnitúrához” tartozik, akiknek nem volt közük a 2010 előtti kormányzáshoz, azonban látják az akkor elkövetett hibákat és értik, mire lenne szüksége ma hazánknak. Kunhalmi Ágnes szerint olyan vezetőre van szükség, akinek nincs köze a 2010 előtt világhoz, de ki tudja békíteni és integrálni a két korszak generációját. Ilyen miniszterelnök-aspiránsból többet is lát környezetében.

Kunhalmi Ágnes szerint az ellenzéki táborra nem lehet úgy tekinteni, mint a jobboldalra, hiszen előbbin belül számos irányzat van, melyeknek meg kell egyezni egymással és összefogni.

Az egyetlen racionális párt, aki felismerte mekkora a tétje az európai parlamenti és az önkormányzati választásoknak, az az MSZP – mondta el a párt társelnöke. Hozzátette, számos ellenzéki párt csak a „saját pecsenyéjüket sütögeti”, ezzel azonban csak Orbán Viktort erősítik. Az MSZP pedig mindig megtartotta demokratikus mivoltát, ezért lehet bízni benne.

Az MSZP-nek lesz képviselője az Európai Parlamentben, hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes, hozzátette az ellenzéki választók segítségét kéri abban, hogy megértessék a többi ellenzéki párttal, hogy az összefogás a kívánatos, járható út.

Az MSZP ajánlatot tesz a magyar választóknak, ennek első lépése, hogy az EP-választáson szavazzanak az MSZP listájára. Ahhoz, hogy Orbántól „megszabaduljon” az ország, összefogás szükséges, hiszen Orbán Viktor „igenis megverhető”.

Kapcsolódó párttagok