mszp.hu | Belföld
2024. május 16. 10:54

Kunhalmi Ágnes: Mindent, amit Orbán Viktor elvett, azt a baloldal visszaadná

Kunhalmi Ágnes: Mindent, amit Orbán Viktor elvett, azt a baloldal visszaadná
Szolnok volt szerdán az MSZP-DK-Párbeszéd hárompárti koalíció országjárásának következő állomása. Az MSZP-t Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke, országgyűlési képviselője képviselte, aki felszólalásában a baloldali összefogás jelentőségéről és a hárompárti szövetség legfontosabb céljairól is beszélt. Kiemelte, a közös lista nem önmagáért van, hanem az a közös országról, a közös társadalomról és a közös hazáról szól.

Kunhalmi Ágnes beszéde elején jobbulást és gyors felépülést kívánt Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, akit szerda délután meglőttek. Ilyenkor félre kell tenni a politikát és a nézetkülönbségeket, hiszen emberéletről van szó, tette hozzá a szocialista politikus.

Az MSZP társelnöke áttérve a szolnoki helyzetre elmondta, Györfi Mihály, az ellenzék polgármester-jelöltje hatalmas lehetőség előtt áll. A jelenleg önkormányzati képviselőként dolgozó Györfi korábban azt mondta, gyakorlatilag sosincs lehetősége az emberek előtt beszélni, hiszen a Fidesz ellehetetleníti ezt. Kunhalmi Ágnes ezt érthetetlennek tartja, egy olyan ember hogyan nem szólhat az emberekhez, aki politikusként rengeteget tesz értük és köztiszteletnek örvend. Az MSZP társelnöke szerint nem lehet, és nem is szabad olyan országban élni, ahol a helyi „kiskirályok” úgy gondolják, bármit megtehetnek. Változásra van szükség, Györfi Mihály pedig változást hozna, június 9-én ő a legjobb választás, mondta el Kunhalmi Ágnes.

Györfi Mihálynak konkrét tervei vannak, melyeket meg akar és meg is tud valósítani. A gyermekétkeztetés, a gyógyszerellátás és a bérlakásépítés mind a politikája fókuszában áll. A panelprogrammal kapcsolatban emlékezetes, utoljára a szocialista kormány tett ez ügyben hatalmas lépéseket. A szociáldemokrata-zöld szövetség kiemelt figyelmet fordítana a panelházak és Kádár-kockák újraszigetelésére, az energetikai korszerűsítésre. Erre az Európai Unió hatalmas mennyiségű pénzt küldött, a kormány azonban nem juttatta ezt el az emberekhez. Az MSZP-DK-Párbeszéd szövetségnek így fontos feladata, hogy közvetlen uniós forrásokhoz juttassa az önkormányzatokat, a városvezetésekben pedig olyan politikusokra van szükség, mint Györfi Mihály, aki valóban az emberekre költi el a támogatást.

A baloldal az emberekért politizál, értük dolgozik, baloldali értékek nélkül pedig nincs jó társadalom sem. Ma komoly feladat megerősíteni a szociáldemokrata-zöld szövetséget a jobboldallal szemben. Manapság ugyanis két nagy jobboldali erő is próbálja háttérbe szorítani a baloldalt, Orbán Viktor és Magyar Péter. Emiatt itt az idő, hogy minden baloldali összekapaszkodjon és ne hagyja, hogy elnyomják őket. A szociáldemokrata-zöldek értik csak, miért kell megakadályozni Orbán Viktor uniós tervét, hogy csak egy laza gazdasági szövetséggé silányuljon az unió. Erős Európára, erős nemzetállamokra van szükség, ez garantálja, hogy minél több juttatáshoz jussanak az emberek, pénzre van szükség a településeken, valamint ugyanolyan lehetőségeket kell biztosítani az ország minden pontján. Orbán Viktor kijelentésével szemben, nem elég a kiadásokra a nemzeti költségvetés, hiszen ebből már a pedagógusok bérének rendezésére sem futja. Az uniós forrásokkal azonban európai színvonalra lehetne emelni az egészségügyet, az oktatást, a nyugdíjakat és a lakhatást. Mindezek megvalósítása pedig csak az embereken múlik, mindezt átgondolva kell dönteni, kire szavaznak június 9-én. 

A Fidesz képmutató politikát folytat, nem érdekli az emberek életszínvonala. Ezzel szemben a baloldali szövetség tudja mit akar: olyan országot, ahol mindenki otthonra talál. A közös EP-lista pedig nem önmagáért van, a közös lista a közös országról, a közös társadalomról és a közös hazáról szól. A baloldal pedig senkit nem akar kizárni a nemzetből csupán azért, mert nem értenek a másikkal egyet, a politika nem a hatalomról szól, hanem az az által kapott lehetőségről.

Kunhalmi Ágnes szerint a baloldalnak nem szabad szemérmesnek lenni, nem szabad félni, hiszen igazat mondanak. Sosem voltak antidemokraták, és minden intézkedést becsülettel és őszintén hoztak meg, a panelprogramtól kezdve a 13. havi nyugdíjig. Utóbbi kapcsán emlékeztetett a szocialista képviselő, Orbán Viktor kormánya 12 éven át nem adta vissza a 13. havi nyugdíjat. Ezt a pénzt a baloldal visszaadná, ahogy a múltban is tette. Mindent, amit Orbán Viktor elvett, azt a baloldal visszaadja, így az egészséghez való jogot, a szociális juttatásokat, a tudáshoz való jogot, a tisztességes időskort, mind visszaadja a baloldal.

A demokrácia és a jogállamiság becsületét helyre kell állítani, meg kell harcolni a szabadságért, ez pedig egy nemes és igaz küzdelem. Most van lehetőség változtatni, ezért alaposan átgondolva kell június 9-én szavazni. A választójogi törvényt és az antidemokratikus rendszert a kormány hozta létre, az ellenzéknek ebben nincs hibázási lehetősége. Kunhalmi Ágnes szerint az hiba, ha valaki azt mondja magáról, egyedül képes leváltani Orbán Viktort, ugyanis ma erre senkinek nincs ereje. Úgy pedig szintén nem lehet kormányt váltani, ha nincs az ellenzéki oldalon egy széles kiegyezésen alapuló szövetség. A szociáldemokrata-zöld szövetség mindenkit befogad, mindenkinek helyet ad, hiszen csak így lehet leváltani a kormányt.

Az MSZP társelnöke zárásképp elmondta, a női politikusoknak nagyobb teret kell adni. Innovációra, erőre van szükség, a nők pedig mindarra képesek, amelyre férfitársaik is. Sokan vannak, akik új politikát, új szociáldemokráciát és egy új lehetőséget akarnak adni Magyarországnak.

A rendezvényen Kunhalmi Ágnes mellett felszólalt Dobrev Klára, Györfi Mihály, valamint Molnár Csaba is.