mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2023. március 06. 18:00

Kunhalmi Ágnes: Mit tesz a kormány a gyógyszerellátási gondok megoldásáért?

Kunhalmi Ágnes: Mit tesz a kormány a gyógyszerellátási gondok megoldásáért?
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke azonnali kérdést nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszterhez. A szocialista politikus arra keresi a választ, hogy mit tesz a kormány a kialakult gyógyszerellátási gondok megfékezésére, valamint hogyan fordulhat elő, hogy a szomszédos országokban jóval olcsóbban és könnyebben beszerezhetők bizonyos gyógyszerek.

Kunhalmi Ágnes egy hétvégi élményét mesélte el. Mint mondta, több település gyógyszertárát kellett végigjárnia azért, hogy egy egyébként alapvető gyógyszert beszerezzen. Mint mondta, megdöbbentő, hogy egy gyógyszer Magyarországon szinte térségi szinten egyáltalán nem kapható, a határ másik oldalán azonban gond nélkül be lehet szerezni. Hozzátette, több tucatnyian jelezték felé a problémát, így nem lehet azt mondani, hogy egyszeri esetről van szó.

Olyan fontos és alapvető gyógyszerek, mint az inzulin, vérnyomáscsökkentő, nyugtató és fájdalomcsillapító, sokszor elérhetetlenek több településen is. Továbbá, nem csak gyógyszerek, hanem a gyógyászati segédeszközök esetében is ellátási zavarok vannak, a járóbottól kezdve a pelenkáig, sokaknak gondot okoz a beszerzés. A szomszédos országokban azonban ezen gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök gond nélkül kaphatók, sok rászoruló így tudja csak beszerezni, amire szüksége van.

Az ellátási hiány mellett egy másik komoly probléma a hirtelen többszörösére megnövekedett ár. Ennek az oka az, hogy az adott gyógyszer kikerült a társadalombiztosítási támogatás alól. Ha a gyógyszerek hiányoznak a piacon, vagy azok ára hirtelen a többszörösére nő az katasztrofális következményekkel járhat a betegek számára. Ez nemcsak kényelmetlenséget és stresszt okoz a betegeknek és családjaiknak, hanem komoly kockázatot jelent az egészségükre, vagy akár az életükre is. A kormány feladata, hogy gondoskodjon a betegek megfelelő gyógyszerellátásáról. 

Kunhalmi Ágnes ezért most a következő kérdésekkel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez:

  • Mi az oka a betegek által tapasztalt ellátási zavarnak?
  • Mit tesz a Kormány annak érdekében, hogy a hiányokat pótolja?
  • Hogyan fordulhat elő, hogy Magyarországon nem kapható egy gyógyszer, amely a környező országokban gond nélkül beszerezhető?

Kapcsolódó párttagok