mszp.hu | Belföld
2022. március 10. 21:59

Kunhalmi Ágnes napirend előtti felszólalása a Parlament rendkívüli ülésén

Kunhalmi Ágnes felszólalása a Parlament rendkívüli ülésén:

Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház!

Ott folytatnám, ahol a társaim abbahagyták.

A Fidesz ismét távollétével tüntetett és tüntet e rendkívüli ülés ellen. Ennek a rendkívüli ülésnek a politikai sikerét, azt hiszem, mégsem tudja megakadályozni. Enélkül ugyanis nem terjesztették volna elő azt az egyébként megkésett határozati javaslatot, amelyet délután a ház szinte egyhangúan megszavazott.

Az ellenzék íly módon végül is elérte a célját. Rákényszerítette a kormánypártokat az orosz agresszió elítélésére egy országgyűlési nyilatkozat formájában. S mivel a beterjesztett javaslatot szinte valamennyi ellenzéki képviselő megszavazta, azt is nyilvánvalóvá tették, hogy eddig bizony hazudtak a hatpárti demokratikus ellenzék álláspontjáról. A délutáni szavazás alapján mindenki világosan láthatja Magyarországon, hogy nincs olyan politikai erő ma ebben az országban, amely fegyvereket és katonákat akarna küldeni Ukrajnába, minden ezzel kapcsolatos állítás a közvéleményt megtévesztő propaganda volt Valószínűnek tartom, hogy a Fidesz ennek ellenére ugyanúgy tartani fogja állításait.

A határozati javaslat elfogadásával új helyzet alakult ki tehát. Már nem az az alapkérdés, hogy hogyan viszonyulunk a háborúhoz, hanem az vált a legfontosabbá, hogy meg tudjuk-e védeni a magyar embereket a háború okozta negatív biztonsági, gazdasági és társadalmi hatásoktól és következményektől. A biztonság terén a helyzet egyértelmű, a NATO megvéd bennünket. Magyarország jelenlegi és jövőbeni biztonsága nem Orbán Viktortól, hanem a NATO-tól függ. Attól a NATO-tól, melyhez Horn Gyula korábbi miniszterelnök kezdeményezése alapján csatlakozott hazánk.

Menjünk tovább. A fizikai biztonságon túl a háború okozta negatív gazdasági hatások elkerülése a második döntő fontosságú dolog, hogy gazdasági téren is megvédjük az embereket. Tehát gazdasági téren a demokratikus ellenzék – kormányra kerülése esetén – mindent megtesz majd azért, hogy az embereket megvédje a háború okozta nagyon kedvezőtlen gazdasági hatásoktól. A hazug fideszes propagandával szemben fenntartjuk a rezsicsökkentést, sőt kiegészítjük azt a panelprogrammal és a Kádár-kockák felújításával is.  A szintén hazug fideszes propaganda állításával szemben folyósítjuk a 13. havi nyugdíjat, sőt a nyugdíjszámítás vegyes indexálásának visszaállításával nemcsak megőrizzük, hanem növeljük is a nyugdíjak reálértékét.

Végre fogjuk hajtani béremelési programunkat, mert döntő fontosságú, hogy bért emeljünk, többek közt az egészségügyben, az oktatásban, a szociális és rendészeti területeken a negatív hatások elkerülése érdekében.

5%-ra csökkentjük az alapvető élelmiszerek áfáját, ezzel is fékezve a most felgyorsuló inflációt. Ha alacsonyabb az áfa, a későbbi áremelkedések üteme is sokkal kisebb lesz.

Döntő fontosságúnak tartom továbbá a minimálbér adómentessé tételét, amelynek nagyon fontos hatása lesz abban, hogy – amennyiben kormányra kerülünk három hét múlva – megvédjük a háború okozta negatív gazdasági hatásoktól a magyar társadalom egészét. Bérlakásépítési programunkat is megvalósítjuk a lakhatási válság felszámolása érdekében.

Végezetül, de nem utolsó sorban szakítunk a forint szándékos gyengítésének politikájával, hogy megvédjük az embereket; mindent megteszünk a forint erősítése érdekében, s egyben megkezdjük az euró bevezetésére való felkészülést, hogy megóvjuk a magyarokat az árfolyamingadozások rossz hatásaitól.

A fizikai és gazdasági biztonság mellett, amelyet három hét után ki fog alakítani a következő kormány, a társadalmi biztonság érdekében a megosztó, gyűlöletkeltő politika befejezését szorgalmazzuk. A mostani háborús helyzetben különösen fontos, hogy legalább a legalapvetőbb kérdések tekintetében a politikai oldalak között egység és nemzeti minimumok alakuljanak ki. Ilyen nemzeti minimum például az az elfogadott határozat, amelyet ma közösen megszavaztunk, hogy például alapvető külpolitikai kérdésekben is egyetértés jöjjön létre.

Az MSZP és a demokratikus ellenzék a békés diplomáciai megoldás híve. Erőszakkal, háborúval nem lehet tartós eredményeket elérni. Támogatjuk a tárgyalásokat, szülessen minél előbb megegyezés, és mindenben támogatjuk Ukrajna humanitárius megsegítését is.

Köszönöm!