mszp.hu | Belföld
2023. március 08. 14:15

Kunhalmi Ágnes: ne csak nőnapon beszéljünk a nők tiszteletéről, megbecsüléséről!

Kunhalmi Ágnes: ne csak nőnapon beszéljünk a nők tiszteletéről, megbecsüléséről!
Március 8. nemzetközi nőnap, és noha határozottan úgy gondolom, nem egyedül ezen a napon kell megbecsülést, tiszteletet, elismerést adni a nőknek, most mégis megragadom az alkalmat, hogy elmondjam: mindezeknek mindennapos hiánya jellemzi leginkább hazánkat.

Csaknem 13 éve vezeti az országot a jelenlegi kormány, s ezalatt az idő alatt a nők jogai, jóléte, biztonsága és általános megbecsültsége terén nem javulást, hanem visszalépést érzékelhetünk. Az abortusz törvény szigorítása, a nőket védelmező Isztambuli Egyezmény ratifikálásnak elmaradása, a családon belüli erőszak visszaszorításának kudarca, az Egyenlő Bánásmód Hatóság megszüntetése a nők háziasszonnyá degradálása, a menstruációs szegénység ügyének mellőzése, a nők és férfiak közti bérszakadék felszámolásának teljeshiánya, mind-mind arra mutatnak, hogy az országvezetés a hagyományos patriarchális szemlélet alapján értékeli a nők helyzetét, jogaik védelmét nem tartja fontosnak, egyenlőségükkel ellentétes nézeteket vall.

Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnöke folyamatosan arról értekezik, hogy a nőknek meg kell elégedniük tradicionális szerepükkel, a gyermeknevelést kizárólagosan női feladatnak tekinti. Egyenlőségjelet tesz nőiség és anyaság között, ami amellett, hogy végtelenül érzéketlen, még rendkívül kirekesztő is. Ez a mélységesen tradicionális családfelfogás ellentétben áll az emberek egyenlőségének felfogásával, visszalépést jelent az elmúlt évtizedek már részleges, de mégis előremutató változásaihoz képest. Elfogadhatatlan, hogy a köztársasági elnök a nők, az anyák munkavállalását nem ösztönzi, miközben a kormány sikerpropagandájában a magas szintű foglalkoztatottság meghatározó helyet foglal el.

Ezzel szemben például Spanyolország szocialista kormánya épp az előző héten fogadtatott el törvényt arról, hogy több nő legyen a politikai, a közigazgatási és a nagyvállalati vezetői pozíciókban. A spanyol kormány rengeteget javított a nők önrendelkezési jogain is, ennek keretében pár hónapja megszavazták a menstruációs szabadság bevezetését, illetőleg enyhítettek a menstruációs szegénységen is.

Lehetne tehát jól csinálni, lehetne olyan országot teremteni, amelyben a nők értékeit nem egyetlen keretrendszer határozza meg. A magyar szocialisták és szociáldemokraták is ezt az utat követik. Nekem személyesen is fontos ez az ügy. A parlamentben és azon kívül is sokszor szembesülök kirekesztéssel azért, mert nő vagyok, ráadásul politikus, de ez korántsem tántorít el, sőt megerősíti elszántságomat abban, hogy továbbra is kiálljak a nők jogaiért és szabadságáért, megbecsüléséért, mert hiszem, tudom, hogy a helyzet mostaninál lehet sokkal jobb is.

Boldog nőnapot, boldog nőket!

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

 

Kapcsolódó párttagok