mszp.hu | Gazdaság
2023. március 09. 13:58

Kunhalmi Ágnes: Nem az ársapka pörgeti az inflációt, hanem a kormány gazdaságpolitikája

Kunhalmi Ágnes: Nem az ársapka pörgeti az inflációt, hanem a kormány gazdaságpolitikája
Az eddigi 16 mellett, további 5 polgármesterjelölt támogatását jelentette be az MSZP. Az önkormányzati választásra a felkészülést időben el kell kezdeni, hogy elkerülhető legyen a Fidesz kelepcéje – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a Spirit FM csütörtök reggeli műsorában. Szóba került még a brutális élelmiszer drágulás, az orbáni infláció és a szocialisták 5 pontos javaslata az ársapkák megtartásáról, kibővítéséről és az azonnali áfacsökkentésről.

Már Matolcsy György, jegybankelnök is elismerte, hogy nem az ársapkák a felelősek a rekordamagas inflációért. Az egekbe szökő árak, a nyugdíjak, és a bérek elértéktelenedése miatt az Orbán-kormány hibás gazdaságpolitikája tehető felelőssé. Az orbáni infláció már a háború előtt elindult. A boltokban elképesztő az áremelkedés sok termék 40-50 százalékkal, vagy még ennél is nagyobb mértékben, akár 60-70 százalékkal drágult.

Nem az ársapkák pörgetik az inflációt. Van némi hatása a gazdaságra, de a népjóléti hatása sokkal nagyobb. Az ársapka az alacsony keresetűeknek, a kisnyugdíjjal rendelkezők számára óriási segítség – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az ársapkáknál sokkal nagyobb károkat okoz, hogy függünk az orosz gáztól, hogy az unióval huzakodik a kormány, vagy a gyenge forint, és az extraprofit adó, ami nagyon pörgeti az inflációt, vagy az aszálykárosultak elmaradt kárpótlása.

Az MSZP az ársapkák kibővítése mellett, az alapvető élelmiszerek áfájának 0 százalékra csökkentését javasolja, a kisboltosok és kiskereskedők kompenzálását sürgeti, valamint a kiskereskedelmi különadó eltörlését..

A műsorban szóba került a 2024-es önkormányzati választás is. Kunhalmi Ágnes szerint ideje elkezdeni a felkészülést a választásokra, ugyanis a Fidesz nem tétlenkedik.

A Fidesz célja, hogy a 2019-ben szép számban felállt demokratikus városvezetést, és magukat a polgármestereket kitakarítsa minden településről – mondta Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP azt szorgalmazza, hogy minden településen egy közös jelöltnek kell indulnia, a fideszes kihívóval szemben. A jelöltről a pártok és a civilek közösen döntsenek. "Álljanak fel helyben a csapatok, ahol több jó jelölt van, ott használhatják az előválasztás intézményét."

Kapcsolódó párttagok