mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. március 10. 10:43

Kunhalmi Ágnes: Nincs 2026 az ellenzéknek, ha nincs 2024

Kunhalmi Ágnes: Nincs 2026 az ellenzéknek, ha nincs 2024
Kunhalmi Ágnes egy friss kutatás szerint az egyik legismertebb női politikus ma Magyarországon. Elmondta, tisztában van vele, hogy van, akinek azért nem szimpatikus, mert mindig megvan a saját véleménye. Az MSZP társelnöke szerint a 18. kerületben látszódik politikájának eredménye. A közelgő önkormányzati- és EP választásokról azt mondta, a NER-rendszerét csak összefogva lehet leváltani.

A Klubrádió „Megbeszéljük” műsorának volt a vendége a Magyar Szocialista Párt társelnöke. Kunhalmi Ágnes szerint a 2024-es önkormányzati választásokon rendkívül fontos lesz az, hogy az ellenzék össze tudjon fogni és egy jelöltet állítson ki a Fidesz emberével szemben. Az MSZP ebben kezdeményezőként vesz részt, már korábban is tárgyalóasztalhoz hívta a többi ellenzéki pártot, hiszen a NER-rendszerét csak összefogva lehet leváltani.

A Demokratikus Koalíció taktikájáról, arról, hogy egyre több politikust „igazolnak le”, sőt már nem is csak politikusokat, jogászokat és irodavezetőket is, elmondta, hogy már nem az ellenzéki tábor növelése a párt célja, hanem egy relatív előny kihasználása és növelése. Az MSZP ezzel szemben azt tartja helyes útnak, hogy akkor, amikor a Fidesz már mindent megtett azért, hogy gúzsba kössék az önkormányzatokat, akkor fel kell ismerni, hogy egy ilyen „torz” rendszerben nem lehet úgy készülni, mint korábban. Az egyetlen megoldás az összefogás, csak közösen lehet megállítani a fideszesek önkormányzati térnyerését.

Az MSZP célja az, hogy eddigi önkormányzati helyeit megőrizze, megerősítse, továbbá ahol lehet, legyőzze a kormánypárti jelöltet. Elmondta, „nincs ’26 az ellenzéknek ’24 nélkül”. Kiemelte, nem szabad cserbenhagyni azokat a lakosokat, akik eddig is a bizalmukat helyezték az ellenzékbe. A DK pedig mintha csak az EP választásokra koncentrálna, az önkormányzati választások egyszerűen háttérbe szorították – mondta el Kunhalmi Ágnes.

A politikai realitás is azt mondja, hogy össze kéne fogni. Az, amit a DK csinál „iszonyatos időhúzás”, részletezte a helyzetet a szocialista politikus. Elmondta, hiába hívja az MSZP a Demokratikus Koalíciót tárgyalni, ők csak az EP-választásokra akarnak készülni, így ezek esetében szinte biztos, hogy nem fog összefogás megvalósulni. Az MSZP társelnöke szerint a Fidesz 2010 óta egy autoriter félfasiszta rendszert épített ki, ezért az ellenzék identitásának alapvető részét kell, hogy képezze az együttműködés.

Az MSZP január végén levelet küldött a többi ellenzéki pártnak, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy az önkormányzati választásokra nem lehet elég korán elkezdeni felkészülni, valamint arra, hogy már most kössék meg helyi szinten az egyezségeket egymás között. Hozzátette, az LMP-n és a DK-n kívül ezt minden párt pozitívan fogadta.

Az önkormányzati- és EP választásokon az egy napon tartás miatt valószínűleg nagyon nagy részvétel lesz, ezért „nagyon össze kell szedni magát mindenkinek”. Az MSZP most középen áll a pártok nagyságát tekintve, vannak kisebb és egy nagyobb párt is a Magyar Szocialista Pártnál, de Kunhalmi Ágnes kiemelte, ők mindenkit az együttműködésre és az összefogásra ambícionálnak.

Kapcsolódó párttagok