mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. február 17. 12:58

Nincs demokratikus és jóléti Magyarország erős önkormányzatok és önkormányzatiság nélkül

Nincs demokratikus és jóléti Magyarország erős önkormányzatok és önkormányzatiság nélkül
Az MSZP szerint el kell kezdeni felkészülni a 2024-es önkormányzati választásokra, ugyanis a Fidesz nem tétlenkedik. Orbánék célja, hogy megbuktassák a demokratikus városvezetőket, kitakarítsák az ellenzéket az önkormányzatokból. Az MSZP szerint mindenhol helyben kell eldönteni, ki a legalkalmasabb jelölt, ha nincs megegyezés, előválasztást kell tartani. Az eddig bejelentett 11 polgármesterjelölt mellett, most újabb 5 nevet jelentett be az MSZP, akiknek az indulását támogatja 2024-ben.
„Nekünk az a célunk, hogy minél több helyen megmaradjanak a mostani demokratikus vezetők, köztük az MSZP-s, baloldali vezetők, akik bebizonyították az elmúlt időszakban, hogy nagyon nehéz körülmények között is emberközpontú önkormányzatiságot hajtottak végre, és a településeken élőket szolgálták minden kormányzati megszorítás ellenére" - mondta pénteki online sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke.
 
Az elmúlt években a Fidesz megszorításokkal sújtotta az önkormányzatokat, ahol csak tudják leépítik Magyarországon az önkormányzatiságot. Az MSZP szerint az önkormányzatok vannak legközelebbi kapcsolatban az emberekkel, problémáikkal a polgármesterhez és az önkormányzati képviselőjükhöz tudnak fordulni.
 
Akkor, amikor a Fidesz elvon forrásokat az önkormányzatoktól, akkor nem a polgármesterekkel, képviselőkkel babrálnak ki, hanem az adott településen élőkkel - emlékeztet Kunhalmi Ágnes.
 
Az MSZP társelnöke elmondta, a Fidesz nem véletlenül tette egy napra az EP- és az önkormányzati választásokat. Orbánék nem akarják, hogy a kampányok arról szóljanak milyen sikereket ért el az adott település vezetője, ők „brüsszelezni” akarnak, szuverenitás és identitás kérdést akarnak faragni a választásokból.

Az MSZP levélben kereste meg az ellenzéki pártokat, annak érdekében, hogy  megkezdődjenek a tárgyalások ahhoz, hogy mindenhol egyetlen induló legyen a fideszes jelölttel szemben.
 
„Nagy örömmel nyugtáztam, hogy a demokratikus pártok nagy része nyitottságot mutatott a megbeszélésekre. Ennek a fő irányvonala, amit az MSZP képvisel, hogy helyben kell a megállapodásokat megkötni, a lehető legjobb jelölteket kell kiválasztani mind polgármesteri, mind önkormányzati képviselők szintjén. Egyetlen jelölt kell a fideszes kihívó ellen. Ahol több jelölt lesz, ott az várható, hogy a Fidesz fog nyerni" – mondta Kunhalmi Ágnes.
 
Az MSZP társelnöke elismételte, ha helyben nem tudnak a felek megállapodni, akkor az előválasztás eszközét kell alkalmazni. A pártpolitikán túl a civileket is be kell vonni.
 
A szocialisták már bemutattak 11 polgármesterjelöltet, akiket támogatni fognak a 2024-es választásokon. Kunhalmi Ágnes most újabb 5 jelöltet mutatott be.
 • dr. Lengyel Róbert (Siófok) – a város jelenlegi polgármestere, jogász, Siófok korábbi rendőrkapitánya, 2014 óta pedig polgármestere. 2019 őszén összellenzéki támogatottsággal választották újra.
 • Kormos Anna (Mezőcsát) – 36 évig dolgozott az egészségügyben, második ciklusát tölti önkormányzati képviselőként. Igazi lokálpatrióta, ismeri a település és a helyiek problémáit, elkötelezett Mezőcsát fejlesztése mellett. 2024-ben polgármesteri indulását támogatjuk.
 • Gajda Péter (Budapest, XIX. Kerület) – 2006 óta Kispest polgármestere, 2024-ben ötödszerre szeretne nyerni. Nevéhez fűződik többek között a kerület zöldfejlesztése, a Biztonságosabb Kipestért program beindítása. Az országban először indított közösségi költségvetést. Biztonságosan és stabilan működteti a kerületet. Jelentős egészségügyi fejlesztéseket indított, ilyen például az egynapos sebészet, vagy a modern CT és MR készülékek, amikkel a főváros egyik legkorszerűbb diagnosztikai központja jött létre.
 • Horváth Csaba (Budapest, XIV.kerület) – Zugló jelenlegi polgármestere, az MSZP Fővárosi Frakciójának vezetője. Horváth Csaba nem csak Zuglóért, hanem a főváros egészéért dolgozik. Mindig felemeli a szavát a kormány megszorításai ellen, melyek a fővárost nagy mértékben sújtották. Zuglóban rég nem látott fejlesztéseket valósított meg, minden kormányzati nehezítés ellenére például: Budapest egyik legnagyobb zöldberuházása a Rákos-pataknál, bérlakásprogram. Zugló még most is a legjelentősebb szociális programokkal rendelkező kerület.
 • Bónis Imre (Sámod): 1990 óta a település MSZP-s vezetője. Mindig büszkén vállalta baloldali érzelmeit, szívén viseli az Ormánságban élők sorsát, ahol szükség is van erre, hiszen nagy a szegénység a környéken.

Akiket korábban már támogatásukról biztosított az MSZP:

 • Márton Roland (Székesfehérvár)
 • Csige Tamás (Hajdúdorog)
 • Csizmazia Ferenc (Budapest, XVI. kerület)
 • Lukoczki Károly (Budapest, XVII. kerület)
 • Pajin Bálint (Budapest, XXII.kerület)
 • Dr Nemény András (Szombathely)
 • Fehér László(Celldömölk)
 • Szabó József (Répcelak)
 • Grőber Attila (Pápa)
 • Somlyódy Csaba (Budapest, X. kerület)
 • Péterffy Attila (Pécs)

Kapcsolódó párttagok