mszp.hu | Belföld
2024. június 04. 10:58

Kunhalmi Ágnes: Olyan képviselőkre van szükség, akik a legtöbbet hozzák ki a magyar emberekből és az országból

A magyar társadalom összetartását kell erősíteni, a jelenlegi megosztottság ugyanis visszafogja hontársaink legendás tehetségét, kreativitását, melyre büszke lehet az egész ország és amelytől naggyá lett a magyar nemzet. Olyan politikai erőre van szükség tehát, mely nem csak a gazdasági és társadalmi kérdéseket tudja kezelni, hanem a magyarok összetartozás érzését is erősíteni képes. Az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció az egyetlen politikai erő, amely megértette ennek szükségességét, így június 9-én mind az Európai Parlamentben, mind pedig az önkormányzatokban olyanok jelöltekre kell szavazni, akik a magyarokért dolgoznak, mondta Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke hétfőn Budafokon, a hárompárti szövetség kampányrendezvényén.

Napok óta hangszálgyulladással küzd Kunhalmi Ágnes, azonban, mint mondta, egy politikus nem hagyhatja, hogy a választásokat megelőző kampány utolsó hetében teljesen elnémuljon, így ő sem engedi, hogy eluralkodjon felette a betegség. Budafokon azt üzente: a Fidesz hazudik. Jelenleg a kormánypárt történelmet is hamisít, hiszen azt mondják, mindkét világháborúba belekényszerítették Magyarországot. A valóság ezzel szemben az, hogy az akkori jobboldal önként és szuverén módon lépett be mindkét háborúba, a történelem során pedig minden esetben a hazai jobboldal sodorta háborúba hazánkat, nem pedig a bal. A baloldal pedig most is a béke pártján áll, tette hozzá Kunhalmi Ágnes.

Orbán Viktor akkor is hazudik, amikor azzal vádolja az Európai Uniót, hogy háborúba viszi az egész Nyugatot, csak Magyarország marad ki belőle. Felmerül a kérdés, hogy Várpalotán ki gyárt lőszereket, amik végül Ukrajnában kötnek ki. Kérdés, hogy marad így ki hazánk a háborúból. A miniszterelnöknek tehát elszámolnivalója van saját szavazói felé, hiszen míg békét kiált, addig lőszert juttat közvetett módon a háborúba.

Az MSZP társelnöke szerint a kormány régi trükköt vet be, amikor azzal vádolja az ellenzéket, amit valójában ő akar, háborúval. A legfélelmetesebb azonban az, hogy ha Orbán Viktor és szélsőséges szövetségesei előretörnek Európában, hiszen akkor szétzilálhatják az EU-t, laza gazdasági szövetséggé silányítják. A második világháború óta zajló politikai integrációt, az egyre szorosabb együttműködést akarja megakasztani a miniszterelnök. Azonban éppen ezek biztosítják jelenleg az európai emberek békéjét és biztonságát. A szociáldemokrata-zöldek szövetség tisztában van a hatalmas téttel, eszerint is politizál.

A miniszterelnök veszélyes vizekre evez, amikor le akarja építeni az uniót, hiszen ezzel teret nyit a háborús, határrevizionista törekvéseknek. Nem szabad megengedni, hogy a magyar és az európai szélsőjobboldal tovább erősödjön. Nem lehet támogatni tehát Magyar Péter azon kijelentéseit sem, melyek szerint Orbán lehetne az Európai Bizottság vagy az Európai Tanács elnöke. „Orbán Viktort Magyarországtól is meg kellene szabadítani, nemhogy az Európai Uniótól, nem szabad kiterjeszteni a hatalmát” – szögezte le Kunhalmi Ágnes.

Nincs jó társadalom baloldal nélkül sehol a világon, a jó élet, a jó állam alapjait képezik a baloldali értékek. A szociáldemokrata-zöldek politikája erről szól, és ezt bizonyítják a 2019 óta hivatalban lévő ellenzéki polgármesterek, Budafokon pedig ez lesz Perlai Zoltánnak is a feladata. Meg kell mutatni, hogy lehet szociáldemokrata értékek mentén példaértékűen kormányozni.

Az MSZP-DK-Párbeszéd az egyetlen szövetség, amelyik nem euroszkeptikus, amely megértette a rendszerváltást követően, hogy a demokrácia és a piacgazdaság nem képes társadalmi tömegek széles rétegét felemelni és magas életszínvonalon tartani. Ehhez szükség van a baloldalra, egy okos, gondoskodó, szabadságra törekvő szociáldemokrata kormányra, mely az emberek érdekében hoz döntéseket, nem a saját zsebét tömi és nem a háborús álmait dédelgeti.

A megosztottságot nem szabad támogatni, azokat kell támogatni, akik nem csak a társadalmi és gazdasági elvárásokat értik, hanem azt is, mi kell egy összetartó társadalomhoz, országhoz. A megosztottság visszafogja a magyarok legendás tehetségét, kreativitását, amitől naggyá lettünk a történelem során, amelyre büszkék vagyunk. Budapesten és az Európai Unióban is olyan képviselőkre van szükség, akik a legtöbbet hozzák ki a magyar emberekből és az országból, nem pedig lenyomják az emberek tehetségét, hogy hatalmon maradjanak. Ez az a különbség, ami elválasztja igazán a bal- és a jobboldalt, az ellenzéket és a kormánypártot. „Le a megosztottsággal, szavazzanak az összetartásra, együttműködésre és egy boldogabb országra” – zárta beszédét Kunhalmi Ágnes.