mszp.hu | Belföld
2023. február 20. 09:17

Orbán hazudik, mert az MSZP háborúellenes és az élelmiszerár-sapkák megőrzését, sőt kiterjesztését követeli

Orbán hazudik, mert az MSZP háborúellenes és az élelmiszerár-sapkák megőrzését, sőt kiterjesztését követeli
Orbán kizárólag kormányzásától független tényezőkkel indokolja az országot ért negatív hatásokat. Felelőssé csak a háborút és az EU-t teszi, saját és kormánya felelősségéről hallgat.

Orbán Viktor évértékelője nem okozott meglepetést, a korábban is halott sikerpropaganda elemeit ismételte meg. 

Téves az állítása, hogy a családpolitika sikeres volt, hiszen 2011-hez képest összességében 333 000 fővel csökkent az ország népessége. Nem igaz az sem, hogy Magyarország megkezdte felzárkózását, hiszen az Európai Unió fejlettségi rangsorában - az egy főre jutó GDP tekintetében, 2010-hez képest változatlan áron számítva - egy hellyel még hátrább is került. A környező országokhoz képest is rendkívül alacsony a minimálbér. A 11 évig vissza nem adott 13. havi nyugdíj és a svájci indexálás eltörlésével hatalmas anyagi veszteségek érték a nyugdíjasokat.  

A miniszterelnök megint megismételte azt a hazugságát, hogy az ellenzék háborúpárti, noha 2022. március 10-én a parlamentben az MSZP és a többi ellenzéki párt is megszavazta azt az orbáni politikai nyilatkozatot, amely szerint sem katonákat, sem fegyvereket nem küldünk Ukrajnába, és nem engedjük a magyar-ukrán határon keresztül történő fegyverszállítást sem. 

Az orbáni hazugsággal szemben az MSZP továbbra is békepárti, és egyértelműen képviseli korábbi álláspontját. 

Orbán azon állítása sem helytálló, hogy a hazai inflációt a brüsszeli szankciók okozzák. Az áremelkedés ugyanis már a háború kitörése előtt megkezdődött és jelenleg Magyarországon a legmagasabb. Döntő oka az orosz-magyar gázszerződés miatti drága gáz, a forint hónapokon keresztül tartó mélyrepülése, az unióval való megállapodás elhúzódása és a kiskereskedelmet sújtó forgalmi típusú különadó. 

Az infláció súlyos megélhetési válságot idéz elő, melyet az MSZP az alapvető élelmiszerek áfájának eltörlésével, a kiskereskedelmi különadó megszüntetésével és az élelmiszerár-sapkák megőrzésével, sőt kiterjesztésével kívánja mérsékelni. Nem igaz tehát Orbán azon állítása sem, hogy az egész ellenzék az ársapkák eltörlését követeli. 

Az MSZP, mint az igazi baloldal pártja az ársapkák megőrzését és kiterjesztését akarja mindaddig, amíg az orbáni elhibázott gazdaságpolitika miatt ilyen magas az élelmiszerek ára. 

Kunhalmi Ágnes

az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok