mszp.hu | Belföld
2023. július 04. 11:08

Kunhalmi Ágnes: Orbán Viktor túl erőszakos az akkumulátorgyárak ügyében

Kunhalmi Ágnes: Orbán Viktor túl erőszakos az akkumulátorgyárak ügyében
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint erőszakkal akarja lenyomni az emberek torkán a kormány a Soroksárra tervezett kínai vegyianyag-elosztó központot, ahogy a sorra bejelentett akkumulátorgyárakat is. Az MSZP álláspontja, hogy ezek a gyárak nem tartják be a hazai környezetvédelmi, és munkaügyi szabályozást, és inkább kifizetik a bírságokat. A párt határozati javaslatot nyújtott be az ilyen gyárak körül élők, és a benne dolgozók védelmében – erről beszélt Kunhalmi Ágnes az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hétfőn este.

Kunhalmi Ágnes a XVIII. kerület egyéni országgyűlési képviselője napirend előtti beszédet mondott a Parlamentben, a Soroksárra tervezett vegyi üzemmel kapcsolatban. A szocialista politikust számos dél-pesti lakos kereste fel azzal, hogy aggódik a tervezett depó megépítése miatt. Az MSZP garanciákat vár arra, hogy az ilyen gyárak, és az akkumulátorgyárak közelében élők, a bennük dolgozók egészsége, nyugodt lakókörnyezete megmarad.

A társelnök napirend előtti felszólalására Koncz Zsófia reagált, aki válaszában semmilyen utalást nem tett arra, hogy ez az üzem ne jönne létre. Azonban később Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azonnali kérdést tett fel Orbán Viktor, miniszterelnöknek, aki azt mondta ez az üzem nem fog megépülni.

Sajtóhírek szerint Soroksáron egy olyan vegyi üzem épülne, ahol az akkumulátorgyártásból származó veszélyes anyagokat semmisítenék meg. A Direkt 36 írta meg ezt, belső kormányzati információkra hivatkozva, melyek kiszivárogtak. Soroksár fideszes polgármestere először tagadta, később aláírásgyűjtésbe fogott. A Fővárosi Önkormányzat döntése pedig el is lehetetlenítette az üzem létrejöttét. Kunhalmi Ágnes szerint az is lehet, hogy a kormány felmérte, hogy a Soroksárra tervezett üzem még a fideszes szavazóknak sem tetszik, ezért hátrálhatott meg. „Fideszes apukától is kaptam levelet Pestszentlőrincről, aki azt írta, hogy ugyan én nem magára szavaztam, de nekünk itt Lőrincen elég volt a Cséry-telep, ahol történt szennyezés”.

Az emberek félnek. A kormány erőszakosan iparosít, erőszakosan letolják a lakosok és akár a fideszes polgármesterek torkán is azt, hogy hol épül a következő akkumulátorgyár. A baj nem hárul el azzal, ha a soroksári vegyi üzem nem valósul meg, hiszen számos más beruházás megfog. A miniszterelnök számos alkalommal kiállt az akkumulátorgyárak mellett, sőt azt mondta Németország után, a világon a második legtöbb akkumulátorgyár hazája leszünk – érvelt Kunhalmi Ágnes.

Politikai gondolkodástól függetlenül mindenki érti azt, hogy két hatás egyszerre éri most hazánkat. Az egyik az az átalakulás, ami az autógyártásban zajlik, hiszen 2035-re a robbanómotoros gépjárműveket fel kell váltania az elektromos autóknak. Ez egy elég nagy kényszer a német autóiparban, erről tárgyaltak szakszervezeti vezetőkkel közösen az MSZP politikusai Berlinben. A másik az orosz gázról való leválás, ami szintén nagy változást jelent. Amikor az ellenzéki politikusok kritizálják az akkumulátorgyárakat, akkor nem azt akarják, hogy ezekből a változásokból Magyarország kimaradjon, hanem, hogy ne ilyen ütemben, és ne ilyen formában jöjjenek létre ezek az akkumulátorgyárak. „Ez az ország nem bír el annyit, amennyit Orbán Viktor tervez”. Kunhalmi Ágnes szerint hazánk nem bír el sokkal több akkumulátorgyárat, mint, ami már most is van.

Az MSZP határozati javaslatot nyújtott be, amely biztosítaná, hogy ne lehessen sehol az országban a helyi lakosság beleegyezése nélkül létrehozni ezeket. Korábbi javaslataik pedig az akkumulátorgyárakban dolgozók jogait, biztonságát, egészségét védik. Ebben többek között az is szerepel, hogy ne kapjon két évig állami vagy uniós támogatást, amelyik nem tartja be a munkavédelmi, munkajogi vagy környezetvédelmi szabályokat.

 

Kapcsolódó párttagok