mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2023. március 07. 13:02

Kunhalmi Ágnes: Összefogással legyőzhető a Fidesz a választásokon

Kunhalmi Ágnes: Összefogással legyőzhető a Fidesz a választásokon
Az eddigi 16 mellett öt új polgármesterjelölt támogatását jelentette be az MSZP. A jövő tavaszi választásokon csak összefogással kerülhető el a Fidesz csapdája. A közelgő választást megelőző felkészülésről és az ellenzéki pártok közötti együttműködés szükségességéről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Időben el kell kezdeni a felkészülést a közelgő választásokra, amelyhez az ellenzéki pártok közötti együttműködésre van szükség. Két párt kivételével minden ellenzéki párt érdekelt az összefogásban. Egyedül a Demokratikus Koalíció és az LMP odázta el a kérdést, miszerint nincs helye még az erről való egyeztetéseknek. „A többi párt helyben már el is kezdte a felkészülést” – mondta el a műsorban Kunhalmi Ágnes.

A szocialisták úgy látják, hogy az önkormányzatokban még inkább függőségi viszonyok alakultak ki a kormánypárttal. Éppen ezért a Fidesz abban érdekelt, hogy a lehető legtöbb önkormányzatban visszaszerezze a hatalmat. „Mindent elkövet a Fidesz azért, hogy a ’19-ben felállt demokratikus városvezetéseket kitakarítsa a rendszerből. Nem véletlen, hogy az EP és az önkormányzati választásokat egy napon tartják” – hangsúlyozta a szocialista társelnök.

A politikus elmondta, hogy aki valóban nyerni akar a választásokon – beleértve a választópolgárokat is – az egy oldalon áll a szocialistákkal. „Az MSZP felismerte a NER sajátosságát és rendszerét. Ezt muszáj lenne figyelembe vennie minden pártnak” – mondta a politikus. A pártok közötti versengés a 2010 előtti világban, más típusú választójogi rendszerben, szabad sajtó mellett és a NER-es függőségi viszonyok nélkül még elfogadható lenne, azonban sajnos jelenleg ezek a feltételek nem állnak fent. „Csak közösen tudjuk megtörni a NER-nek ezt a nagyon durva rendszerét” – nyilatkozta az MSZP társelnöke. Éppen ezért az MSZP tárgyalóasztalhoz híva az ellenzéki pártokat, beleértve a Demokratikus Koalíciót is.

Azonban sajnálatos az, hogy amíg az MSZP szakszervezetekkel, érdekképviseleti szervekkel és más pártokkal arról tárgyal, hogy miként lehetne győzelemhez juttatni a demokratikus ellenzéki közösséget és hogyan lehetne egységesen fellépni a fideszesekkel szemben, addig bizonyos pártok olyan politikát folytatnak, ami mérgezi az esetleges ellenzéki összefogás sikerességét. Egyes pártok csak húzzák és vesztegetik az időt és büszkék arra, hogy folyamatosan csábítanak át ellenzéki politikusokat magukhoz. Az összefogás szempontjából sarokkő a szocialisták számára, hogy egyenrangú félként kezeljék egymást a tárgyalófelek. A sokszínű szavazóbázis, csak így képviselhető hitelesen. Előválasztásra csak akkor van szükség, ha több jó jelölt van, és helyben nem tudnak megállapodni a felek. 

 

Kapcsolódó párttagok