Kunhalmi Ágnes: stabil a fővárosi egyezség

Ha a vitatott helyi önkormányzati jelöltekről nem sikerül napokon belül megállapodni, az sem fogja felbontani a három baloldali párt fővárosi egyezségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke.

Az adás idekattintva letölthető >>>

Kunhalmi Ágnes beszámolt arról, hogy lényegében kész a megállapodás az önkormányzati választáson való indulásról a baloldali pártok között a fővárosban. Összbudapesti szinten lezárták a tárgyalásokat, helyi szinten még egyeztetnek "egy-két önkormányzati hely sorsáról".

Az MSZP budapesti elnöke kijelentette:néhány önkormányzati hely sorsa miatt nem fog felbomlani a megállapodás.

A politikus a műsorban arról beszélt, hogy szerinte hétfő éjszakára javarészt meg is oldódnak a vitás kérdések, a megállapodást akár egy-két napon belül szentesíthetik.

Úgy fogalmazott, hogy a korábbi tárgyalásokon megállapodtak az indulás minőségében és formájában. Eszerint 16 kerületben koordinált indulnak, ezekben a három pártból csak egy állít polgármesterjelöltet, a másik kettő pedig nem indít vele szemben senkit. A megbeszéléseken megegyeztek a polgármesterjelöltek és a közös főpolgármester-jelölt személyéről, valamint az önkormányzati körzetek elosztásának arányszámaiban - folytatta. Az arányszámoktól viszont el lehet térni, de csak a három fél közös akaratával - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezek már helyi ügyek, amelyekről a kerületi szervezetek vezetőinek kell megegyezniük.

Fontosnak tartotta, hogy az MSZP, az Együtt-PM és a DK legfelsőbb döntéshozatali szervezetei elfogadták, hogy a fővárosban "újra egyesítjük (...) az erőnket", mert a tavaszi országgyűlési választáson "sikeresen szerepeltünk Budapesten". Április 6-án több voksot adtak le a baloldalra a fővárosban, mint a jobboldalra, ha ebből elveszik az LMP-re leadott szavazatokat, a fővárosban akkor is fej-fej mellett vannak a Fidesszel, ezért Budapesten sikeres volt az összefogás - érvelt.

Kiemelte, hogy a megállapodás bizonyos részei, például a főpolgármester-jelölt, illetve a polgármesterjelöltek személye valamint a koordinált indulás "kötelmi erővel bírnak", de a helyi önkormányzati választás logikájából fakadóan a helyi képviselőjelöltek nevét nem lehet "fentről" megmondani. Lesz egy megállapodás, amelyiket Falus Ferenc személyéről, a koordinált indulásról, a programelemekről szól majd, de ennek része lesz 23 melléklet, amelyeket a kerületekben a helyi vezetők kötnek meg - ismertette a részleteket.

Falus Ferenc főpolgármesteri jelölése közös ötlet volt - jelentette ki, hozzátéve, minden pártnak volt saját jelöltje és az egyeztetések során összesen három-négy név forgott a tárgyalóasztalnál.

Kunhalmi Ágnes elmondta, 16 kerületben állítanak koordinált jelöltet, a maradékban pedig egymás ellen is elindulnak, mert a törvény alapján erre van szükség ahhoz, hogy valaki fővárosi listát állítson. Az önkormányzati választás logikája mindig a helyi problémákról szól - felelte arra a kérdésre, hogy hogyan oldják meg, hogy miközben az egyik kerületben támogatják egymást, egy másikban viszont egymással is versenyeznek.