mszp.hu | Belföld
2023. március 21. 12:18

Kunhalmi Ágnes: Szükség lesz az ellenzéki pártok és a civilek összefogására 2024-ben

Kunhalmi Ágnes: Szükség lesz az ellenzéki pártok és a civilek összefogására 2024-ben
A kormány az utóbbi években mindent megtett az önkormányzatok ellehetetlenítéséért, igyekezett megfosztani őket a forrásaiktól, ennek ellenére a demokratikus vezetésű városok fejlődni tudtak. Ezeket az ellenzéki pozíciókat meg kell tartani, sőt, további helyeket kell szerezni - erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Start műsorában.

Kunhalmi Ágnes egyetért Csőzik László érdi polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban, hogy a 2024-es önkormányzati választásokon az összes ellenzéki párt és a civilek összefogására is szükség lesz a Fidesz gőzhengerével szemben.

"Kellenek a civilek és kellenek a pártok is, e kettő együtt tudja a szavazatokat maximalizálni. Minden településen a helyi sajátosságoknak megfelelően ki kell alakítani ezeket az együttműködéseket. Ha visszaszorul az ellenzék, ha nem tudunk többet nyerni ahhoz képest, amit '19-ben nyertünk, akkor olyan forrásvesztést fog átélni az ellenzék és az a 2,5 millió ember, akik ellenzéki vezetésű településeken élnek, ami pótolhatatlan lesz. Óriási a felelőssége minden ellenzéki pártnak" – hangsúlyozta az MSZP politikusa.

Kunhalmi Ágnes megerősítette azt is, hogy Érden Csőzik László polgármester indulását támogatja az MSZP.

"Csőzik László reális politikus, jó polgármester, 2024-ben az MSZP őt fogja támogatni. Arra kérjük Csőzik Lászlót, hogy alakítsa ki azt a struktúrát, amivel győzni tud, tartsa meg Érdet, fejlesszék a várost demokratikus úton és tartsák meg azokat a baloldali értékeket, amik az MSZP-nek fontosak, mint például a szociális városvezetés – mondta az MSZP társelnöke.

A 2022-es "kudarcos" eredménynek nem az összefogás volt az oka.

"Ha az önkormányzati választásokon nem fogunk össze, vissza fog szorulni az ellenzék, nem lesz mire építkezni, nem lesz ’26 sem. Aki ’26-ban el szeretne indulni miniszterelnöknek, az legyen kedves biztosítani annak a feltételeit, hogy a Szabad Városokat meg tudjuk tartani. Mert aki ezt blokkolja, az akaratlanul is a Fidesz malmára hajtja a vizet."

A DK azzal, hogy átcsábít magához politikusokat, nem az MSZP-vel vagy a Momentummal babrál ki, hanem azzal a 2,5 millió választóval, aki nem akarja, hogy a Fidesz visszaszerezze a városvezetést.

"Az MSZP a Fideszt akarja megverni és ez nagyon fontos dolog. Ezzel nem azt mondom, hogy a DK nem, és ezt jó lenne, ha mindenki meghallaná. Az MSZP szerint nem Gyurcsány-problémája, hanem Orbán-problémája van ennek az országnak. De telnek-múlnak a hónapok, a Fidesz nem tétlenkedik, viszont így nem fog menni."

Az MSZP elkezdett felkészülni az önkormányzati választásokra. 200 hálózati központi vezetőnek tartott a párt továbbképzést múlt pénteken, melynek célja a szervezett, egységes struktúra létrehozása. A Magyar Szocialista Párt nem öncélú párt, ott is jelen van a  hálózat, ahol DK-s vagy momentumos a polgármester, mindenkinek segítséget nyújt, mert a demokratikus ellenzéket teljes egészében, egyben kell látni. Érthető, hogy mindenki keresi az identitását, de az együttműködésnek legalább olyan erős identitásnak kell lennie, mint hogy valaki zöld, vagy polgári radikális. Egyik ellenzéki párt sem megy semmire egyenként, a NER függőségi viszonyai közepette csak együttműködve lehet nyerni.

Kapcsolódó párttagok