mszp.hu | Belföld
2023. szeptember 22. 12:16

Kunhalmi Ágnes: Továbbra is mondani fogom, hogy közös listára van szükség

Kunhalmi Ágnes: Továbbra is mondani fogom, hogy közös listára van szükség
Szegeden tartotta újabb közéleti fórumát az MSZP. Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke szerint óriási a tétje a 2024-es választásoknak, az ellenzéknek pedig közös listán kell indulnia, hogy megverje a Fideszt.

Óriási lehetőségnek nevezte Dr. Kozma József, hogy az MSZP vezetéséből négyen is megjelentek az MSZP szegedi fórumán. Az est moderátora és egyben a MSZP Szeged és Környéke Helyi Szervezetének elnöke szerint Szegeden jó élni, de ez nem azt jelenti, hogy hátra lehet dőlni. „Ebben a városban keményen megdolgozik mindenki a baloldalon. Ebben a városban jó emberek élnek, képesek a jóra és elvárják, hogy tegyen meg mindent értük a baloldal, ami tőle telik” – fogalmazott a korábbi országgyűlési képviselő. 

„Előttünk van egy kemény időszak, ami nem csak az MSZP-t, hanem az egész ellenzéket óriási kihívások elé állítja” – mondta a beszédében Kunhalmi Ágnes. Az MSZP társelnöke szerint a Fidesz azért rakta egy napra az önkormányzati és az EP-választásokat, hogy kitakarítsa a demokratikus városvezetőket azokból az önkormányzatokból, amelyek 2019-óta egy másik típusú önkormányzást mutatnak be, mint amit a Fidesz csinált. Annak a véleményének adott hangot, hogy az ellenzéki vezetésű települések bebizonyították, hogy jelentős kormányzati elvonások ellenére, a Covid, az energiaválság és a rekord méretű infláció mellett is lehet emberibben, jobban odafigyelve, igazságosabb újraelosztással segíteni a lakosságot. „Itt Szegeden, annak a kemény munkának köszönhetően érzik és tudják a helyiek, hogy lehet máshogy is csinálni. Ez példa arra, milyen lehet egy jó szociáldemokrata kormányzás” – fogalmazott az MSZP-s politikus. Kunhalmi Ágnes példának hozta Szolnokot is, ahol azért küzd az MSZP, hogy ne csak közgyűlési többsége, hanem polgármestere is legyen, illetve Miskolcot, ahol egy ország figyel arra, hogy az MSZP támogatásával újrázni tudjon Veres Pál, az ottani polgármester.

A szocialisták társelnöke szerint a Fidesz nem adta fel ezeket a városokat, ahogy Budapestet sem. „Küzdenek, de nekünk is küzdenünk kell” – mondta Kunhalmi Ágnes, aki szerint „a demokratikus városvezetők semmit sem ér önök, polgárok nélkül, akik egyenes gerinccel állnak szemben a Fidesz félfasiszta rendszerével”. Arra kérte az összegyűlt szimpatizánsokat: segítsék a szegedi polgármestert, Botka Lászlót. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos dolog, hogy nem lehet a hatalmat fékek nélkül hagyni, illetve az is fontos, hogy Szegedet az MSZP megőrizze, és egyben megtalálja a hangot a többi demokratikus ellenzéki párttal.

„Ha versenyez egymással az ellenzék, Orbán hátradől és kér egy kávét” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki szerint akkor versenyezhetne egymással az ellenzék, ha demokráciában élnénk. Szerinte a házi feladatot nem akkor végzi el egy ellenzéki párt, ha óriásira nő, hanem ha felismeri azt, mi a teendő abban a történelmi helyzetben, amikor az ellenzéknek megmaradni is nehéz. Szerinte az ellenzéknek szóba kellene állni egymással, és új politikai minőséget alkotni ahhoz képest, ami most történik a politikában. „Nem akarok arra ébredni holnap, hogy a Fidesz ellenzéke a Mi Hazánk” – mondta az MSZP társelnöke, aki azt is elmondta, hogy DK-szavazók állítják meg a boltban azzal, hogy fogja össze az ellenzéket. Kunhalmi Ágnes szerint, ha közös lista lenne, nem kétharmada lenne a Fidesznek, hanem ugyanannyi mandátuma lenne, mint az ellenzéknek. „Nem lehet kidobni 10-20 százalékot, mert valaki azt mondja, hogy tisztuljon a terep” – mondta a szocialista politikus, aki szerint az ellenzék képes együtt megverni a Fideszt. „Ha nem megyünk együtt, óriási árat fogunk fizetni. A legdurvább, hogy Orbán úgy mehet vissza az Európai Parlamentbe, hogy megint kétharmada lett. Ha nem lesz közös lista, az MSZP el fog indulni, és akkor mindenütt az országban el fogom mondani, hogy magyarázat van, de mentségük nem lesz. Orbánt mi vissza fogjuk szorítani, amennyire lehetséges” – fogalmazott a jövő évi választásokkal és az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban az MSZP társelnöke. 

Harangozó Gábor szerint változásra van szükség Magyarországon és ezt az MSZP közössége felismerte. A párt alelnöke szerint szégyen, ami Magyarországon zajlik; amikor az ország az Európai Unióhoz csatlakozott, akkor még „bezzegország” volt, ehhez képest Szlovákia lehagyott minket, a románoknál, horvátoknál jobbak a bérek, mint itthon. „Az utolsó helyen versenyzünk Bulgáriával, hogy melyikünk a legrosszabb. Hogyan nem veri ez ki a büszke magyaroknál a biztosítékot?” – tette fel a kérdést az MSZP alelnöke. Harangozó Gábor szerint Magyarország jövőt vesztett, mert a Fidesz felélte azt. Elmondta, hogy amikor fiatal volt, még volt arra remény, hogy a következő generációk jobban fognak élni, boldogulni fognak, ma azonba egy szülő se tudja azt mondani a gyerekének, hogy ha szorgalmasan tanul és dolgozik, jó élete lesz Magyarországon. 

„Kell beszélnünk arról is, hogy milyen Magyarországot kínálunk alternatívaként” – mondta a szocialista politikus, aki szerint az MSZP tudja, mitől lesz Magyarország jobb és mitől lennének boldogabbak a magyarok. „Amit mi szeretnénk, az a jóléti Magyarország víziója, a megvalósult szociáldemokrácia” – mondta Harangozó Gábor, aki szerint az MSZP által javasolt modell alapja az erős szakszervezetek és a szociáldemokrata politika, amely ki tudja harcolni, hogy az embereknek magas bért fizessenek a munkáltatók. A szocialista politikus szerint a magas bér meglepő módon a versenyképesség alapja, hiszen a jól fizetett, kipihent és egészséges dolgozók képesek hatékonyan dolgozni. A modell második pillérje, hogy mindenkinek ingyenes és jó színvonalú közszolgáltatásokat biztosít az állam, főleg az oktatás és az egészségügy terén. A skandináv modell alapvetése az egyenlőségre való törekvés, azaz nincsenek szupergazdagok és nagyon szegények. Harangozó Gábor szerint mindez nem utópia vagy lázálom, hiszen a skandináv országoknak sikerült megvalósítani mindezt; a magyar kormánytól pedig megtanulhattuk, hogy amire van politikai akarat, arra van pénz is. Példának említette, hogy a magyar kormány felvásárolta a MOL-részvényeket, a Vodafone-t és most kitalálták, hogy megveszik a Budapest Airportot. „Csettintésre lett 1500 milliárd forint erre is” – fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint, ha csak ezeket az összegeket a közszolgáltatásokra fordítanánk, világszínvonalúvá válna a magyar iskola és az egészségügy. „Ebből lehetne egy rendes országot csinálni. De ezeknek az a fontos, hogy a saját klientúrájukat kistafírozzák és meglegyen a pénz a luxusjachtokra” – mondta Harangozó Gábor, aki szerint a Jóléti Magyarország programjában a Momentumtól a zöld pártokig minden ellenzéki párt megtalálja a saját prioritását. „Van értelme összefogni, van értelme ezért politikát csinálni, hogy megépítsük a szociáldemokrata modellt, ehhez keresünk szövetségeseket” – mondta az MSZP alelnöke. 

Dr. Kis Andrea, az MSZP országos elnökségének tagja és Hódmezővásárhely korábbi alpolgármestere a fórumon arról beszélt, mi kell a boldogsághoz. Úgy fogalmazott: 2018 előtt a Hódmezővásárhely a Fidesz országának kicsinyített mása volt, autoriter vezetésű városban éltek, a saját bőrükön tapasztalták meg az elnyomást. „Nem hittük el, hogy ez bárhol máshol megtörténet. Egyvalami nem fogyott el: a hit és a remény” – mondta Dr. Kis Andrea, aki szerint 2023-ra eljutottunk oda, hogy nincs, ami működne ebben az országban. „Viszont megmarad az MSZP közössége, ez a második dolog. A közösség, ami reményt ad, amikor az ember átjött ide, friss levegőt szívni és megtalálni, hogy mások is így gondolkodnak, mint mi” – mondta az alpolgármester, aki a biztonságot sorolta a harmadiknak, ami a boldogsághoz kell és amiből nagyon nagy hiányt tapasztal az országban.  

A szocialista politikus szerint az, hogy Lázár János Kenderesen Horthy Miklós államférfiúi érdemeit dicsérte, megmutatja, hogy milyen jövőképet kínál a Fidesz az országnak. „A hárommillió koldus országát? Ahol, ha valakinek nem volt olyan a származása, nem tanulhatott? Ezt kínálja a Fidesz az országnak?” – kérdezte felháborodottan. „Minden erőnkkel azon leszünk és ezért járjuk az országot, mert 2023 őszén, amikor Horthy Miklóst élteti a Fidesz egyik minisztere, akkor nem hagyhatjuk azt, hogy egy ilyen jövőképet nyújtson a Fidesz az országnak” - tette hozzá. Dr. Kis Andrea szerint az MSZP-nek kell azért küzdeni, hogy az emberek jó oktatást, stabil munkahelyet kapjanak, békés életet éljenek és ha valaki például nyaki ultrahangra jelentkezik be 2023 augusztusában, akkor ne 2024 januárjára kapjon időpontot. „Fáj, hogy ezt tették ezzel az országgal” – fogalmazott az ellenzéki városvezető, aki szerint helyi közösség a garancia arra, hogy mindezen változtatni tudjanak. 

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese ismertette azt az 5 pontot, ahol az MSZP szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség az ország ügyeibe. A szocialisták szerint 8 százalékos fizetésemelésre van szükség, ami kicsit kompenzálja az inflációt. Január 1-től be kell vezetni az európai minimálbért, ami Magyarországon 350 ezer forint lenne, ami körülbelül 850 eurót jelent. „Még ez is az az összeg, amivel kinevetnek minket, még Ausztriában is” – fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője. 

Az MSZP követeli a szakszervezeti jogok, a munkahelyi jogok helyreállítását és azt, hogy csak oda települhessen akkumulátorgyár, ahol a környezetvédelmi szabályok szigorú betartásán kívül a munkaáltató kollektív szerződést köt a dolgozókkal, ez ugyanis biztosítja, hogy ne semmizzék ki a magyar munkavállalókat. 

A szocialisták helyreállítanák az önkormányzatok függetlenségét, a kormányzati elvonások ugyanis folytatgatják a fideszes városokat is. Újraindítanák a panelprogramot, a lakóépületek szigetelését. Az MSZP szerint meg kell egyezni az Európai Bizottsággal, teljesíteni kell a szupermérföldköveket, hogy újra jöhessenek az uniós pénzek.